Hahó húsvét! 4.: Mandulás linzer mango curddel

  • 2018.03.31.
  • 0

 
Ez a mango curd olyan bombajó, hogy bármihez is fogod enni húsvétkor vagy utána, örökre hálás leszel nekem a receptért. A mandulás linzer annyival jobb, mint a sima, hogy biztosan ki fogod majd még próbálni egy házi málnalekvárral és Nutellával töltve is. 

A keksz töltelékének még egy főzött fehércsokoládékrémet is készítettem, mert szükségem volt valamire, ami nem engedi, hogy kicsurogjon belőle a mango curd. 
A mangópürét ázsiai boltban szoktam beszerezni. Konzervként kapható, többnyire eleve cukrozott, és főleg mango lassi készítésére használják. Én itthon nem tudok olyan frissen mangót beszerezni, amivel a készen kapható pürét helyettesíteni lehetne, de ha szerencsétek van, talán találtok elég érett mangót valahol. 
A mango curd ötletét a lemon curd adta, amihez egy régebbi receptemet (te jó ég, már legalább 9 éve írom ezt a blogot!) tudom ajánlani (olasz mogyorótorta citrom curddel). Ez a mangós most az új kedvenc, mert elképesztően selymes, ütősen friss ízű, pont eléggé savanyú és éppen eléggé édes. 


Mandulás linzer mango curddel
(7 db nagy tojásforma)
a mandulás linzerhez: 
175 g búza finomliszt
75 g mandulaliszt
80 g Koronás Porcukor
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
egy csipet só
170 g hideg vaj, felkockázva
2 tojás sárgája
a mango curdhöz: 
(kicsit több lesz, mint amire most szükséged van, de ez inkább jó, mint rossz hír)
110 g mangópüré
1 citrom leve
3 tojás sárgája
40 g Koronás Kristálycukor
egy csipet só
40 g vaj
a főzött fehércsoki krémhez: 
90 g fehércsokoládé
65 g Koronás Kristálycukor
20 g búza finomliszt
190 ml tej
40 ml habtejszín
170 g puha vaj
a tetejére:
porcukor
 
1. A linzerhez egy keverőtálba teszem a száraz hozzávalókat, összemorzsolom a vajjal, hozzáadom a tojássárgát, és pár mozdulattal összegyúrom. Koronggá lapítom, folpackba csomagolom, és hűtőbe teszem legalább egy órára. 
2. A mango curdhöz felteszem főni alacsony lángon egy lábosban a mangópürét, a citromlevet, a tojássárgát, a cukrot és a sót. Folyamatosan kevergetve besűrítem. Akkor jó, ha már forr, és a kiemelt spatulán végighúzva az ujjam, csíkot hagy maga után, ami nem folyik össze azonnal. A krémet egy tálba öntöm, és hagyom szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe teszem. 
3. A sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegítem, és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A linzertésztát előveszem a hűtőből, és kb. 4 mm vékonyra nyújtom. A tojás formámmal kiszúrom a tésztát. Mindig újragyúrom és kiszúrom, amíg el nem fogy a tészta. Minden második "tojás" közepét kiszúrom a csibeformával. 17 perc alatt megsütöm őket. Az a szép, ha világosak maradnak, maximum csak a széle lesz világosbarna. Félreteszem hűlni. 
4. A fehércsoki krémhez először felolvasztom a csokoládét, majd félreteszem. Egy lábasba szórom a cukrot és a lisztet. Összekeverem, felöntöm a tejjel, hozzzáadom a sót, és folyamatosan kevergetve felforralom. Alaposan lefőzöm, azaz besűrítem kb. 10 perc alatt. Muszáj keverni, mert könnyen leég. Keverőgépbe teszem, és addig keverem, amíg ki nem hűl. Ha már szoba-hőmérsékletű, hozzáadom kockánként a vajat, és végül a fehércsokoládét. Csillagcsöves habzsákba töltöm. 
5. Magam elé teszem a keksztojásokat, amiknek a közepe nincs kiszúrva. A habzsákból csillagokat nyomok körben a szélükre, mindegyiknek a közepébe adagolok 2-2 evőkanálnyi mango curdöt, és lefedem a közepén lyukas linzerrel. Porcukorral meghintem.  
(A Hahó húsvét! sorozatot a Koronás Cukor támogatta. x)