Húsvéti készülődés 2.: Kókuszgolyó tojás

  • 2018.03.14.
  • 3

 

Íme a kókuszgolyó, ami nem is kókuszos, nem is golyó, és még csak darált keksz sincs benne. De akkor honnan a név? A tojás formájú aprósütemény valójában abból sütiből van, amiből mi az Édesem Cukrászdában a kókuszgolyót készítjük. Nem akármilyen tészta ám ez! 
A hagyományos kókuszgolyóhoz általában otthon némi kekszmorzsát kevernek össze kakaóporral, baracklekvárral, rumaromával. Ugyanez a cukrászdákban a sütemények levágott, száraz részeinek jobb esetben csak napokon át gyűjtögetett keverékéből áll. Selejtből. Mignon, dobostorta, zserbó, ami éppen maradt. Ettől persze még nincs vele baj, nincs benne romlott, rosszízű dolog, csak nem hangzik gusztán. 
Ezzel szemben mi, az Édesemben megsütjük a belga csokoládétortánkat, amihez - még frissen - valódi, jó minőségű rumot és kellemesen savanykás meggylekvárt keverünk. Mindjárt másképp hangzik, igaz? 
Amit most láttok, az a húsvéti variációnk, kókuszreszelék nélkül, étcsokoládéba mártva, fehércsokoládéval díszítve.

Amikor kész a massza, már tojássá is formáztam, kimártom az olvasztott étcsokoládban. 
 Az olvasztott fehércsokit úgynevezett spínelő zsákba töltöm, amit sütőpapírból hajtogatok. A végét levágom, és így rajzolok vele a megdermedt étcsokira. 

Rajzolok bármit, ami eszembe jut. Nem szoktam túlcizellálni, de aki ügyesebb, akár mézeskalács magasságokig is röpülhet. 

Szerintem nem érdemes túlbonyolítani, az egyszerűbb néha szebb. Meg ismerje az ember a korlátait ugye. 

Ne felejtsétek el feldobni a sütiket színes papírkapszlikkal!
Kókuszgolyó tojás
 
(kb. 40 db)
 
A csokitorta tésztához: 
170 g puha vaj
345 g Koronás Kristálycukor
3 db tojás
255 g búza finomliszt
¾ tk sütőpor
¾ tk szódabikarbóna
¾ tk só
100 holland kakaópor
200 g víz, jéghideg
2 ek tejföl
Az összeállításhoz: 
1 üveg meggylekvár
2 ek. rum
200 g étcsokoládé
50 g fehércsokoládé
1. Egy kb. 20x25 cm-es szögletes sütőtálat kivajazok, sütőpapírral kibélelem. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). 
2. A vajat alaposan kikeverem a cukorral. Eldolgozom benne egyesével a tojásokat. 
3. A lisztet összekeverem a kakaóporral, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. A vízzel felváltva, három részletben a vajas részhez adagolom, és végül hozzáadom a tejfölt is. Simára keverem, és a tepsibe simítom. 40 percig sütöm, a végén tűpróbával ellenőrzöm, hogy valóban átsült-e. 
4. Hagyom 10 percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapír segítségével kiemelem belőle. Megvárom, hogy teljesen kihűljön. 
5. Egy konyhagép krémkeverő karjával felaprítom a tésztát. Ezt megtehetem kézzel is: minél apróbbra kell szétmorzsolnom. 
6. Hozzáadom a lekvárt és a rumot, és jól elkeverem benne. 
7. 40 grammos gombócokat gyúrok belőle, abból pedig tojásokat formázok. Egy órára hűtőbe teszem. 
8. Mindkét csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztom. Az étcsokiba mártom egyesével a "tojásokat", sütőpapírra vagy sütőrácsra teszem őket lecsöpögni. Hagyom megdermedni az étcsokit, majd a fehércsokival mintát rajzolok a sütemények tetejére. 
A Húsvéti Készülődés sorozatot a Koronás Cukor támogatta. (x)