A linzer uncsi? Matcha-málna linzervirág

  • 2016.06.02.
  • 8


Hát persze, hogy a linzert sose lehet megunni! Ha még csak bolti linzert ettél, muszáj egy rendeset csinálnod magadnak! Le fogsz döbbenni a különbségen, mennyire más, ha igazi vajból készíted. 
Ha mindig csak sima baracklevárral töltöttet eszel, maximum egy kis dióval megbolondítva, azt azért nyilván meg lehet unni. Nem véletlen, hogy én is csináltam már sós karamellás-étcsokisat és pisztáciás-rebarbarást is. 
Ha sikerül jó áron matcha teaport szerezned, csináld meg pontosan követve ezt a receptet. Ha nincs kedved ennyit költeni egy linzer miatt, hagyd ki a zöldteát (és a tejet is), és ízesítsd bármi mással, amit éppen találsz otthon, és vadulj nyugodtan. Én akár egy kurkumásat is el tudnék képzelni. Szép színe lenne annak is, az biztos. 
Matcha-málna linzervirág
(11 db)
A linzerhez: 
190 g liszt
egy csipet só
60 g porcukor
1 tk matcha teapor
125 g hideg vaj
30 g tojássárga (kb. másfél tojásból)
1 tk tej 
A töltelékhez: 
90 g fehércsokoládé
45 g habtejszín
málnalekvár
1. Keverőtálba teszem az első 4 hozzávalót, és hozzákockázom a hideg vajat, amit el is morzsolok benne. Hozzágyúrom a tojássárgát, és ha még kell, a tejet is. A lényeg, hogy ne keverjünk semmit túl sokáig, csak épp addig, hogy sima legyen. 
2. Koronggá lapítom, folpackba csomagolom, és hűtőbe teszem egy órára (akár két napig is eláll). 
3. A töltelékhez elkészítem a ganache-t: felforralom a tejszínt, és az apróra vágott csokira öntöm. Simára keverem. Hűtőbe teszem. 
4. Előveszem a tésztát, és ha már kezelhető állagú (lehet, hogy ehhez érdemes 10 percig szoba-hőmérsékleten hagyni), 3 mm vékonyra kinyújtom. Virágokat szaggatok ki belőle, és sütőpapírral bélelt tepsikre teszem. Minden másodiknak a közepét is kiszúrom, ami ablakként szolgál majd a málnalekvárnak. 
5. 180 fokos (légkeveréses 160) sütőben kb. 11 percig sütöm. Maximum csak a széle barnulhat meg egy egészen picikét. 
6. Ha kihűlt, vékonyan megkenem a teli virágokat a ganache-sal, és a közepükre fél teáskanálnyi málnalekvárt adagolok. A lyukas közepűeket porcukrozom, és a töltelékre teszem. Hűtőbe teszem dermedni.