Ha akarom, torta, ha akarom, desszert: Sós karamellás sajttorta

  • 2015.10.07.
  • 2


Én nem tudom, mitől olyan jó csatos üvegből édességet enni, de valamitől nagyon! Ezt a sajttortát nyugodtan megcsinálhattam volna tortaformában is, de most inkább ehhez volt kedvem. Te azért kipróbálhatod úgy is! 
Közben dübörög a Budapest Cheesecake receptverseny. Ráadásul most még egy héttel meghosszabbították a nevezést, így október 11-ig van még időtök, hogy kitaláljátok, lesüssétek a kedvenc sajttortátokat, és a receptjét elküldjétek a szervezőknek. A nyeremény egy piros Kitchen Aid - mit mondjak még? Ja, és én is benne leszek a zsűriben!
Sós karamellás sajttorta
(kb. 4 adag)
a sós karamellhez: 
150 g cukor
egy csepp citromlé
60 ml habtejszín
1/2 tk só
1 ek vaj
az aljához: 
100 g keksz (pl. Zabfalatok vagy az ikeás Pepperkakor)
30 g olvasztott vaj
a krémhez: 
200 g Philadelphia
150 ml habtejszín
pattogatott kukorica a tetejére
1. A karamellt jó előre elkészítem, hogy legyen ideje kihűlni. A cukrot egy kis citromlével felteszem főni. Csak addig keverem, amíg elolvad a cukor, utána már nem nyúlok hozzá. Ha már aranybarna, tehát karamellszíne és -illata is van, hozzáadom a tejszínt, és lehúzom a tűzről. Beleteszem a sót és a vajat is, félreteszem. 
2. Ha a karamell már szoba-hőmérsékletű (több óra is eltelhet), nekilátok a többi rész összeállításának. A kekszet ledarálom, összekeverem a vajjal. Minden csatos üveg aljára teszek belőle 2 evőkanálnyit. 
3. A krémsajtot simára keverem. A karamellt lemérem, és a harmadát félreteszem a pattogatott kukoricához. A maradékot a krémsajthoz keverem. 
4. A tejszínhabot felverem, és óvatosan a krémhez forgatom. Habzsákból az üvegekbe adagolom. 
5. Az elkészített pattogatott kukoricát megforgatom a karamellben, és minden desszert tetejére teszek belőle. 
Megj.: Ha tortakarikában szeretnéd elkészíteni, csinálj belőle dupla adagot, és adj hozzá kevés zselatint, hogy biztosan megálljon a lábán. 
Ezt a receptet a Philadelphia támogatta. (x)