Bevonz: Csokis spirál

  • 2015.09.28.
  • 2


Vannak receptek, amiket egy az egyben lopok, vannak, amiket kitalálok, aztán vannak olyanok is, amiket innen-onnan összekombinálok. Ez most ilyen. Van benne egy kicsi egy profi pék receptjéből, más részét a szomszéd nagymama ihlette, valamit pedig egy orosz blogról tanultam hozzá. 
Hát ezért van az, hogy ha valaki megkérdezi, hogy elkérhet-e tőlem egy receptet, nem csinálok belőle titkot. Hiszen én is csak úgy loptam. 
 
Csokis spirál
(kb. 15 db)
 
a tésztához: 
600 g liszt
5 g só
25 g friss élesztő
80 g cukor
350 ml langyos tej
1 tojás
80 g puha vaj
 
a töltelékhez: 
80 ml tej
18 g holland kakaópor
20 g liszt
70 g cukor
1 tojásfehérje
10 g vaj
60 g étcsokoládé 
tojás a kenéshez
 
1. Keverőtálba teszem a sóval elkevert lisztet, és hozzáöntöm a cukros tejben elmorzsolt élesztőt. Beleütöm a tojást, és mehet bele a vaj. Kézzel vagy géppel összegyúrom. Mivel ez egy lágy, ragacsos kalácstészta, mindenképpen sokáig kell vele dolgozni, hogy szép, fényes legyen. 
2. Kigömbölyítem, belisztezem, és lisztezett tálba teszem kelni. Kb. másfél óra alatt a duplájára dagad. 
3. Közben elkészítem a csokipasztát (a tölteléket), hogy legyen ideje kihűlni. A tejet felforralom a kakaóval, és simára keverem. A lisztet, a cukrot és a tojásfehérjét simára keverem, a forró kakaóhoz adom, és besűrítem. Végül beleteszem a csokit és a vajat is, hogy beleolvadjon. Félreteszem hűlni. 
4. Ha a tésztám megkelt, megfelezem, és mindkét felét kb. 5 mm vékony téglalappá nyújtom. Fontos, hogy pont egyformák legyenek!
5. Az egyik felét megkenem a csokipasztával, a másik felét rásimítom, így a két tésztaréteg között van a csokis. A rövidebb végéről 1,5 cm-es csíkokat vágok egy éles késsel vagy egy pizzavágóval. 
6. A formázás a következőképpen történik: magam elé teszek egy csíkot, és megpödröm. Megfogom az egyik végét, aztán csiga formában körétekerem a tésztát úgy, hogy a spirálos pödrés ne jöjjön szét. Ezt minden egyes tésztadarabbal megismétlem. 
7. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a spirálokat, de hagyok köztük kb. 4-4 cm-t, mert meg fognak újra kelni, és sütés közben is nőnek majd. A tetejüket simára kevert tojással lekenem, és félreteszem 20 percre. 
8. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem. A spirálokat újra lekenem, és kb. 20 perc alatt megsütöm őket.