Már megint az olíva: Szilváspite (laktózmentes)

  • 2015.09.17.
  • 8


Én mindenkit csak rábeszélni tudok, hogy ha jó laktózmentes sütire vágyik, kókuszolaj helyett használjon minél többször jó olívaolajat. Összehasonlíthatatlanul többet ad hozzá ízben, mint a kókuszolaj, aminek, mint tudjuk, a nevével ellentétben egyáltalán nincs kókuszíze. Nálam, a cukrászdámban egy csomó desszertben megjelenik az olívaolaj, például csokoládé mousse-ban, csokoládétortában, muffinban és most már pitében is. 
Mivel a fotó nem sokat láttat a lényegből, úgy érzem, magyarázatra szorul. Itt két linzerréteg közé sütött szilvatöltelékről van szó, ami a sütőben lekvár állagot vesz fel. Amint látjátok, nem szoktam róla lesajnálni a porcukrot. 
Szilváspite
(kb. 10 szelet)
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g búza finomliszt
1 tk sütőpor
egy csipet só
75 + 50 g nádcukor
90 ml olívaolaj
kb. 10 ek hideg víz
600 g szilva, kimagozva mérve
2 ek étkezési keményítő
porcukor
1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra). Kivajazok és sütőpapírral bélelek egy kb. 20x20 cm-es formát. 
2. A tésztát összeállíthatod a konyhagép késes részével vagy egy mixer krémkeverő karjával. A kétféle lisztet, a sütőport, a sót és a 75 g cukrot összekeverem. Hozzáöntöm az olajat, és elkezdem keverni, közben pedig kanalanként hozzáadok annyi hideg vizet, amennyit felvesz. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnom. Megfelezem. 
3. A töltelékhez felkockázom a szilvát, összekeverem a maradék cukorral, és megszórom a keményítővel. 
4. A tészta egyik felét kb. 5 mm vékonyra nyújtom, a lényeg, hogy az oldalai pont akkorák legyenek, mint a formámnak. Rásimítom a tölteléket. Kinyújtom a másik tésztadarabot is, és ezzel lefedem a szilvát.
5. Egy villával megszurkálom a tészta tetejét, hogy a gőznek legyen hol távoznia sütés közben. 
6. 45 percig sütöm. Megvárom, hogy kihűljön, utána háromszögekre szeletelem, és gazdagon porcukrozom. 
Ez a pite Miele sütőben készült. (x)