Szórd meg: Focaccia kékszőlővel és rozmaringgal

  • 2015.09.09.
  • 9


Most meséljek arról, hogy milyen érzés álmaidat valóra váltva egy cukrászdát indítani? Jó. Nagyon jó. Még annál is jobb. Éppen ezért a blogolás jelentősége eltörpül mellette. Bármilyen hálás is vagyok a blognak és a közönségének, mert nélkülük ma a bolt (általában így hívom magamban, a "bolt") sem lenne sehol, az igazság az, hogy szívesen sütök még két süteményt, mint hogy alaposan körbefotózzak egyet. 
Továbbra is az lelkesít, hogy mindig újabb és újabb recepteket próbáljak vagy találjak ki, és még mindig nem lettem receptirigy, ne féljetek. Így fél év után (március közepén indult a bolt) remélhetőleg lesz már rá időm, hogy újra rendszeresen blogoljak, habár ezt már a múltkor is megígértem, és nem tudtam betartani. Igyekezni fogok, mert megérdemlitek. 

Focaccia kékszőlővel és rozmaringgal
40 g friss élesztő
440 g langyos víz
1 tk cukor
180 ml extra szűz olívaolaj
780 g liszt
2 tk só
400 g Otelló szőlő
4 ág friss rozmaring
 1. Begyúrhatod kézzel is, de én mindig gépet használok. Az élesztőt elmorzsolom a víz felében, hozzáadom a cukrot, és meleg helyen felfuttatom. 
2. A keverőgép táljában összekeverem a lisztet a sóval, hozzáöntök 120 ml-t az olajból, a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Alaposan kidagasztom, hogy szép, fényes tésztát kapjak. Kiveszem a tálból, és kézzel, lisztezett felületen kigömbölyítem. 
3. Egy mély tál aljába olívaolajat csepegtetek, megforgatom benne a tésztát, folpackkal lefedem, és meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztem. 
4. Egy tepsire sütőpapírt teszek, meglocsolom a maradék olívaolaj felével. Ráteszem a tésztát, és szétnyomkodom, hogy felvegye a tepsi méretét. Az ujjaimmal megnyomkodom, hogy nyomot hagyjon benne. Rászórom a megtisztított gyümölcsöt, a rozmaringágról letépkedett leveleket, és ráöntöm, ami még maradt az olajból. 
5. 230 fokos (légkeverésesben 210) sütőben 25 perc alatt elkészül. A focacciaban a legjobb, hogy úgy működik, mert a kedvenc pizzarecepted. Ha van egy jó alapod, bármit szórhatsz rá, mindig imádni fogod. 
Recept: Williams-Sonoma nyomán (az eredeti recept egy éjszakát a  hűtőben pihenteti a tésztát, nekem enélkül is elég jó lett)