Pucér torta: Epres-kardamomos szülinapi torta

  • 2015.02.17.
  • 4


Csak a belső számít - mondanám, ha kívül csúnya lenne, de nem az. Itt nem árulunk zsákbamacskát, nem lehet eltüntetni a tortát több kiló színes cukorkészítmény alá, amit itt látsz, az maga a csupasz valóság. Vagy hívhatjuk torta minimalizmusnak is. 
Először a Momofuku Milk Bar zseniális cukrásza, Christina Tosi kezdett pucér tortákat készíteni szülinapokra, esküvőkre. Az ő verziója - ellentétben azzal, amit most én csináltam - egyáltalán nincs kívül lekenve, és így a torta minden egyes rétege tökéletesen látszik. Ő ráadásul volt annyira vagány, hogy nem ragaszkodott az eksüvői torták hagyományos ízvilágához, és kitalálta például a sós perec tortát barnasör ganache-sal, A Momofukunál most a rendelhető legkisebb esküvői torta is 400 dollárba kerül. 
Arról szó nincs, hogy ezeket a minimál tortákat ne lehetne valahogy dekorálni. Naná, hogy lehet, de még hogy! Élővirággal vagy személyes, az esemény hangulatához illő papírdekorációkkal csodákat lehet tenni, anélkül, hogy egy ehetetlen, ételfestékes cukorréteggel csapnánk agyon az egyébként isteni finom süteményt. 
Ez a tortafotó egy desszertasztal fotózás részlete, amiből hamarosan majd többet is megmutatok. A süteményeket természetesen én készítettem, a csodaszép papírdekoráció pedig a Scrapcake Studio munkája. 

Epres-kardamomos szülinapi torta
(14 szelet)
a tésztához*: 
300 g puha vaj
300 g kristálycukor
6 db tojás
300 g finomliszt
2 tk sütőpor
egy csipet só
1 tk őrölt kardamom
a töltelékhez: 
1 kis üveg házi eperlekvár
másfél adag vaníliás vajkrém**
*Ez nem egy túlságosan szofisztikált tészta, viszont nagyon könnyen kezelhető, nem kényes, és mivel jó masszív, a szállítást is jól bírja. 
**Ne félj, ez nem a porcukorral összekevert margarin, csak kattints a korábbi receptemre, és minden kiderül. Imádom, mert nagyon könnyű dolgozni vele. 
1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra). Három darab, kb. 18 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját kibélelem sütőpapírral. 
2. A vajat alaposan kikeverem a cukorral, egyenként hozzáadom a tojásokat, majd végül a sütőporral, sóval és fűszerrel elkevert lisztet. 
3. A masszát egyenlően elosztom a három tortakarika között, és kb. 45 perc alatt készre sütöm. 
4. Amíg a torta hűl, elkészítem a krémet a recept szerint, majd habzsákba töltöm. 
5. A tortákat kiveszem a karikákból, és egy recés késsel a tetejüket egyenesre vágom. 
6. Az egyik tésztaréteget egy tányérra teszem a vágott felével felfelé. A krémmel egy kört rajzolok körben a torta szélére. Belülre kerül a lekvár, majd rá ismét krém. Lefedem a második tortaréteggel, szintén a vágott felével felfelé. Erre is ugyanúgy a lekvár és a krém kerül.
7. A harmadik tésztaréteget már fejjel lefelé, azaz a vágott felével lefelé teszem a tetejére. Körben a tortát lekenem vékonyan a krémmel. Egy-két órára a hűtőbe teszem, hogy jól összeálljon, és könnyen szeletelhető legyen. 
A tészta receptje: Peggy Porschentől