Két recept

  • 2014.10.29.
  • 1

Még várom a recepteket a vendégbloggeres felhívásra, eddig nem nagy a tolongás :-) Addig is alkottam valamit Nektek! Őszi szünet van, így a reggeli rohanások, délelőtti kapkodások helyett egy kis szabadidőhöz jutottam, és sikerült lefotózni a főztömet is! A lányok ennek már kevésbé örültek, konkrétan sikítófrászban törtek ki amikor meglátták kezemben a kamerát. Az 5 perces örjöngés alatt ezek a képek születtek. Mind a két recept nagyon egyszerű, semmiféle főzőtudományt nem igényel. Imádom az őszt, mert még nagyon sok mindent lehet kapni. Finom almát, körtét, gránátalmát, káposztát, spenótot,céklát, brokkolit és garmadában áll a sütőtök is a piacon. Az első recept, egy nagyon tuti őszi saláta, ami akár előétel, akár főétel mellé köretként
is szolgálhat. A gránátalmától ne ijedjünk meg, félbevágjuk és a magok szépen kijönnek, egyszerű megpucolni.Nagyon jó antioxidáns, az 5. helyen áll a legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek versenyében.Jó hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre is. Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját és a rákmegelőzésben is fontos szerepe van.A salátához tehát kell (2 főre):2 db puha, édes körte1 db gránátalmafél citrom levekevés olaj (pl. szőlőmagolaj vagy olíva)kis csokor snidlingkisebb darab édeskömény (friss gumó)A körtéket megmostam, kisebb szeletekre vágtam és meglocsoltam a citrom kifacsart levével. A gránátalmát félbevágtam, a magokat óvatosan kiszedtem belőle. Egy tányérra porcióztam a felszeletelt körtét, gránátalmát, vékony szeletekre vágott édesköményt. Friss snidlinggel szórtam meg, kevés olajat locsoltam rá.Kecskesajt, feta vagy akár reszelt parmezán is illik rá!A másik recept pedig egy spenótos-sütőtökös rizottó. A sütőtököt előző nap sütőben sütöttem meg, így másnap már nagyon könnyű dolgom volt. Ha nincs kedvünk hámozgatni, akkor megmossuk, és félbevágjuk, így mehet is a sütőbe. Belsejét kikaparjuk. Én most a megpucolt tököt kisebb kockákra vágtam, pici olajjal locsoltam meg és puhára sütöttem. Főzni is lehet csak akkor kevésbé lesz édeskés az íze. A rizottó hozzávalói 2 főre:Kisebb bögre rizottó (Aborio) rizsegy marék bébispenót1 egész sütőtök1 vöröshagymasnidlingVega-mix fűszerkeverék (vagy alaplé)csipet sócsipet borscsipet őrölt szerecsendióolaj1 gerezd fokhagymaA hagymát megpucoltam, felaprítottam és kevés olajon megpároltam, rádobtam a megmosott és lecsepegtetett rizottó rizst, összeforgatttam és kevés vízzel/alaplé felöntöttem. Fűszereztem és lassú tűzön, állandó kavargatás mellett félpuhára főztem. (Közben mindig annyi vízzel /alaplével öntöttem fel amennyit a rizs felvett). Amikor a rizs majdnem megpuhult, hozzáadtam a spenótleveleket és az előre megsütött, felkockázott tököt. Belenyomtam egy duci fokhagymagerezdet. Mindent összefőztem. A megpuhult rizottóra snidlinget vágtam. Parmezánnal is finom, és fehérbort is szabad löttyinteni hozzá
főzés közben. Jó étvágyat mindenkinek!Közeledik a Halloween is, régebbi receptek a témában:Sütőtökös Halloween sütik (Rachel Allen)Ír mazsolás kenyérSütőtökös finomságok:Zsályás sütőtöklevesSütőtökös csicseriborsós fasírt