Húsvéti hot cross bun cupcakes

  • 2014.04.03.
  • 7


Korábban már készült itt a blogon hot cross bun, melynek talán nincs még rendes magyar fordítása.(?). Ezek az angol eredetű kelttésztás bucik igen kedveltek Írországban is. Leginkább a húsvéti ünnepek környékén talákozni velük. A boltban árult változat meg sem közelíti a kézzel kelesztett friss, illatosat. Hasonló ízvilággal készültek a mostani cupcakek is. Abi segített a keresztekben, és természetesen a fogyasztásban is.
Hozzávalók (12 db-hoz):1 ek citromlé1 dl tej (vagy 1 dl író)17 dkg vaj (olvasztva)17 dkg liszt2 tk sütőporcsipet szódabikarbóna10 dkg cukor10 dkg darált dió (vagy mandula)2 ek ,karácsonyi fűszerkeverék'csipet fahéj3 tojás10 dkg mazsola (vegyesen több fajta is lehet: barna, arany)1 közepes alma1 narancs héja lereszelve
1 ek baracklekvár a kenéshez
A keresztekhez:5 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)2-3 ek porcukor2 dkg puha vaj
Elkészítés:A tejet elkeverjük a citromlével és 5 percig állni hagyjuk amíg be nem sűrűsödik. Ha írót használunk, akkor ez a lépés kimarad, a tésztába majd az 1 dl író kerül.Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, cukrot, fűszereket, darált diót (vagy mandulát).Kis tálkában felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet (írót), a lereszelt narancshéjat és megolvasztott vajat. Jól összekeverjük ezeket is, majd a száraz összetevőkhöz öntjük. Mindent elkeverünk és a tésztához adjuk a mazsolát valamint egy almát lereszelve.Muffinsütő formát vajazunk ki (a kapszlikra most nincs szükség, mert a kivajazott formából majd szépen kivehetőek a sütik).A tésztát evőkanál segítségével egyenlően elosztjuk a 12 mélyedésben.Előmelegített sütőbe toljuk és 180 Celsiuson 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.A megsült muffinkákat 10 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kiemeljük őket a tepsiből. Ha a szélük odaragadna, késsel meglazítjuk. Amíg a sütik hűlnek elkészítjük a kereszteket is: ehhez a krémsajtot kikeverjük a puha vajjal és porcukorral. A kihűlt sütiket baracklekvárral kenjük le (vékony rétegben), majd a mázból kereszteket ügyeskedünk rájuk. Ehhez habzsákot is lehet használni, de egy kisebb kanál is megteszi, ahogy mi Abival csináltuk.Jó étvágyat!Recept: Good Food