Rudolf a rénszarvas

  • 2012.12.18.
  • 4

Vagy rénszarvasok, mert jó pár készült belőlük az elmúlt hétvégén. Kislányom unokatestvéreinek vittük ajándékba, természetesen nagy sikert arattak és bár nem mondhatom, hogy kifejezetten egészségesek, de egyszer van karácsony, mindenki megérdemel egy kis bűnözést. (Nem mellesleg ezerszer finomabbak mint a bolti variációk, és a sok műanyagot is nélkülözik.)A napokban beszélgettünk Emmával a brit és ír anyukák főzési/sütési szokásairól, illetve arról, hogy az egyáltalán nincs nekik. Természetesen most általánosítok, mert biztos akad kivétel, de a személyes tapasztalatom mondatja velem, hogy az ír anyukák többsége nem szeret a konyhában tenni-venni és beéri az előre megvehető készáruval legyen az mirelit pizza vagy akár egy muffin. Emma hívta fel a figyelmemet erre a rénszarvasos cupcake receptre is, és már csak alkalmat kellett keresnem, hogy én is elkészítsem.Hozzávalók 12 db rénszarvashoz:20 dkg vaj20 dkg tejcsokoládé15 dkg nyírfacukor1 dl forralt víz2 db tojás25 dkg lisztA csokis mázhoz:20 dkg tejcsoki1 dl tejszínA díszítéshez:piros Smarties (orrnak)perecek (fülnek, szakállnak)fehér és barna csokikorongok
fekete íróka szemnek/ sárga íróka szájnakA sütőt 140 Celisu-fokra melegítjük elő és
muffin-tepsibe papírkákat teszünk. A tejcsokit, vajat, nyírfacukrot és kb. 1 dl forralt vizet felmelegítjük (lassú tűzön), megolvasztjuk ezeket az összetevőket. Hűlni hagyjuk.A tojásokat egy tálba verjük, majd beleöntjük a megolvasztott csokis öntetet, hozzákeverjük a lisztet és alaposan kikeverjük. Egyenlő arányban eloszlatjuk a formák között és kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbát
végezzünk!) Hűlni hagyjuk.A csokimázhoz a tejcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáöntjük a tejszínt és szépen kevergetünk rajta egyet-kettőt. Lehúzzuk a tűzről és ha már nem túl forró egyenletesen eloszlatjuk a muffinok tetején. Erre
tökéletes célt szolgál egy evőkanál is, középről indulunk és körkörös
mozdulatokkal
szépen elsimítjuk a csokit a piskóták szélére.
Amikor a máz megdermedt elkezdhetjük a díszítést is, és ha eddig még nem vontuk be a gyerekeket, akkor éppen itt az ideje. A pereceket
kettétörjük
és füleknek odabiggyeszthetik. Szemnek és orr alapnak fehér illetve barna csokikorongokat tehetünk, majd az orrnak egy-egy piros drazsé is kerülhet rá. A perecek egy feléből szakállat alakíthatnak, vagy sárga írókával szájat húzhatnak.Ez innen már a picik területe, hagyjuk őket kibontakozni!:-)Inspiráció: BBC Good Food