Házi mincemeat

  • 2012.12.07.
  • 8

Az első, blogon bemutatott zserbómnak az ír zserbó nevet adtam, mert lekvár helyett mincemeat tölteléket tettem bele. Ez amúgy egy teljesen rögtönzött dolog volt nálam, nem volt elég lekvár itthon, viszont találtam egy üvegcse micemeat-et és gondoltam teszek egy próbát. Igazság szerint a mincemeat megint egy olyan dolog, aminek ha jól tudom nincsen magyar megfelelője. Keresgéltem az interneten is, de nem akadtam rá, így a továbbiakban is mincemeat-nek fogom nevezni. Angolul a mincemeat szót használják a darált húsokra vagy vagdalt húsokra is, de itt erről szó sincs. Ebben a formában aszalt gyümölcsök, alma, valamilyen szesz, háj,
fűszerek egyvelegét jelenti, melyet előszeretettel töltenek kisebb sütikbe (mince-pie), muffinokba vagy tortákba. (Régebben volt ebben hús is, innen is a neve.)A napokban jó nagy adag friss mincemeat-et készítettem, ezzel fogok még sütni az ünnepekre is. Több fajta elkészítési módja is van, nekem az volt a szimpatikus ahol picit össze is főzik az alkotóelemeket, így a benne lévő hájat sem kell ropogtatnunk, hanem szépen elolvad benne, összefogja a gyümölcsöket is. Nos igen a háj...először én is idegenkedtem tőle, de aztán beugrott, hogy dédnagymamám milyen finom hájas tésztákat készített, és azokat hogy imádtam. Semmi rossz nem lehet benne. Nálunk a boltokban lehet kapni apróra vagdalt hájat (marhából-shredded suet), mely teljesen civilizáltan néz ki, első tapintásra száraz és rizsszemekre hasonlít. Aki viszont mondjuk
teljesen
ellenzi ennek használatát, bátran készítse vajjal a mincemeat-et.Talán még mindig nem kaptatok kedvet hozzá, de majd hozok egy olyan receptet, ami garantáltan az igen felé bólintja a mérleget!Addig is a mincemeat:Hozzávalók kb. 1.5 kg töltelékhez:225 g alma (megmosva, kimagozva, apróra kockázva, nem kell megpucolni)110 g háj vagy vaj (apróra vágva)175 g mazsola110 g aranymazsola110 g görög mazsola (vagy bármilyen mazsola amilyen akad)110 g kandírozott, felaprított gyümölcshéj175 g finomítatlan barna nádcukor1 narancs héja lereszelve és leve kifacsarva1 citrom héja lereszelve, leve kifacsarva25 g mandula apróra vágva2 tk muffin
fűzserkevérek
(vagy karácsonyi fűszerkeverék-szerecsendió, fahéj, szegfűszeg stb.)csipet fahéj és őrölt szerecsendió3 evőkanál brandy (kihagyható)Elkészítés: a brandy kivételével az összes összetevőt egy nagy edényben összekeverjük, tiszta konyharuhával letakarjuk és egy egész éjszakára pihenni hagyjuk, így az ízek kicsit összeérnek.Másnap aztán előmelegített sütőbe toljuk ezt az edényt és 120 Celsius-fokon (gáz 1/4) melegítjük, sütjük bő 3 órán keresztül.(Fóliával lazán fedjük le az edényt, mielőtt a sütőbe tolnánk.)Mikor kész kivesszük a sütőből és alaposan megkavarjuk. Teljesen hűlni hagyjuk, és ha barndy-t is használunk most azt is beleöntjük.
Hűlés
közben kavarunk egyet-kettőt rajta.Sterilizált üvegcsékbe tesszük át, és hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk felhasználásig. (Majd egy évig is eláll).Recept: Delia.