Zsályás sütőtökleves

  • 2012.11.13.
  • 1

A zsályát az ókori görögök és rómaiak a
bölcsesség fűszerének is nevezték. Manapság egyre inkább száműzve van a konyhákból ez a remek fűszer, ami nagy hiba. Húsokhoz, szószokba vagy levesekbe is nagyon finom, kellemes pikáns ízzel gazdagítja az adott ételt. Bánjunk vele csínján, mert egy kevéske is elég a kívánt íz elérése érdekében, igazán karakteres volta kesernyéssé is teheti az ételt. Hűtőben 4-5 napig állnak el a friss levelek. Ha már sárgás
színezetet
kap, dobjuk ki.Zsályás sütőtöklevesHozzávalók 2 személyre:1 kisebb sütőtök (kb. 1 kg megpucolva)3 gerezd fokhagymakisebb marék friss zsályalevélzöldségleves alaplésóborsszőlőmagolaj v. olívaolajtálaláshoz tökmagA sütőtököt megpucolom, felkockázom és előmelegített sütőben sütöm bő 40 percet, majdnem teljesen puhára. (Aki kevésbé szereti édesen a levest, egyenesen főzheti a lábasban is).Lábasban kevés olajat hevítek és a kinyomott fokhagymagerezdeket jól átforgatom benne, majd a
felaprított
zsályát is hozzáadom. 1 percig még közepes lángon pirítom, majd hozzáadom a sütőből kivett sütőtököt is. Felöntöm annyi alaplével, hogy éppen csak ellepje a zöldséget és kb. még negyed óráig főzöm a levest. Lehúzom a tűzről és botmixerrel simára pépesítem. Ízlés szerint sózom, borsozom és szerecsendiót is tehetek bele.Tudtad, hogy...?A zsálya latin jelentése „gyógyítani”. Franciául toute bonne-nak azaz „minden rendben”-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé a zsálya bevett kedélyjavító „gyógyfűként” volt ismeretes. Az olaszoknál az általános egészségmegőrzés részeként fogyasztották a zsályát a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt.
A zsálya a legrégebben használt és ismert gyógynövény. Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent. Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is, sőt szájvizet is készítenek belőle.2001-ben az év fűszerévé választotta a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség.Forrás: mindmegette.hu