Szilvás fahéjas cobbler / Plum cobbler with cinammon

  • 2013.08.02.
  • 6

A minap újra Juci blogján jártam, miután kilelkendeztem magam az arckönyves fotói alatt. Egyszerűen csodás a csajszi, őrült jó sütikkel jön elő mindig.
Ettől behidaltam. Szilvás cobbler! Rendesen érezni véltem az illatokat, és már akkor elindult a nyálelválasztásom! :)Rengeteg cobbler és crumble (ugyanez, csak morzsás tésztával) kering közkézen, de eddig nem éreztem ezt a sürgetést, nem telepedett ennyire meg az a hiányérzet, ami a kóstolás hiányából volt való. Pont érik a szilva! ;) Essünk is neki!Cobbler50 dkg szilva1 alma1 körte (vagy keményebb húsú barack, vagy szeder, vagy aki amivel szereti)fahéj
keményítő (itt vaníliás puding)2 evőkanál cukorA gyümölcsöket megmossuk, magtalanítjuk (kiszilvázzuk a magot...) felszeleteljük. Kiolajozott, liszttel halványan szórt pitesütő formába, vagy jelen esetben fémnyelű serpenyőbe halmozzuk. Én a tetejére tettem a keményebb gyümiket, így a szilva nem nagyon látszik, de sok-sok bele lett tömködve. Rászórjuk a cukrot, fahéjat, és bő egy evőkanálnyi keményítőt (vaníliás pudingport).Eztán jöhet a korona. Kevés lisztem volt, csak 12 dkg, így 10 dekányi darált keksszel helyettesítettem az első körben (azóta újráztunk már).25 dkg lisztcsipet só1 sütőpor5 dkg barna cukor1 tojás10 dkg olvasztott vajvanília (esszencia vagy cukor, netán a rúd magjai)Ezt nem túlkeverve összeállítjuk, és kis galuskákkal beborítjuk a gyümölcsöket. Nem baj, ha nem érnek össze, majd szépen összenőnek. Újra megszórjuk kevés cukorral és fahéjjal, csak az érzés kedvéért. A tészta alatt látszik a keményítő itt-ott.Aztán előmelegített sütőbe dugjuk, és pirulásig sütjük, szép lassan, hogy a gyümölcsnek legyen ideje szottyosodni, a keményítőnek sűríteni, tésztának pirulni, illatoknak áradni, családnak izgulni. Nálam 170°C-on volt kb. 35 perc.Voilá! Így már sokkal jobban néz ki, nem? :) Húúú, kanalat ide MOST!Meg villát is, kézzel csak nem tolom arcba! Nagyon - mit nagyon? istenien - finom! Aki kicsit is csípte a szilvásgombóc töltelékét, az ki ne hagyja az életéből! :)Kicsivel később elégedetten láttam, hogy nem csak engem varázsolt el:A kedvenceim az ujjnyomocskák, mert a szirup az alján tényleg ellenállhatatlan! :)

Címkék

Cobbler Szilva