Ragadozó-torta húsimádó módra / Meatloaf cake with mashed potatoes

  • 2013.08.20.
  • 2

Rendhagyó bejegyzés következik, egy különleges alkalom okán. Édességimádó, gyerekkora óta cukrásznak készülő, nassolnivalóból soha ki nem fogyó, tortákat halmozó nőnek már miért is lenne olyan pasija az élete szerelme, aki szívesen harap az évenként egyszeri édes-habos tortájába? Murphy keze hosszú, egyértelmű tehát, hogy a sokszori próbálkozás és kudarc után új megoldás felé kellett néznem, és a humor oldaláról megfogni a dolgot, és a pasit! :P Tudjuk ugye, hogy a gyomrán keresztül vezet az út? :DBarátnőmékhez utaztunk el, megbeszélve, hogy közös vacsit csapunk, egyben felköszöntjük később érkező, mit sem sejtő páromat. Tortakarikával, vacsinak valóval felszerelkezve utaztunk le a gyerekekkel, már út közben fogalmazódó ötlettel.Mona azonnal lelkesedett, aztán feldobott vagy 20 sütiötletet, hogy mégis, ha már szülinap, meg egyébként is, de hát ezt sem? és ezt sem? na, de ha ezt? nem? Na jó, legyen hús...Íme tehát a recept:Fasírozott "tésztalapok"1,2 kg darált sertéscomb1 fej aprított vöröshagyma3 gerezd zúzott fokhagymakét marék zsemlemorzsa2 tojás3 teáskanál ételízesítő (igen, ez van, tudom, hogy most fúj-fúj, meg minden, de én szeretem :P )sok őrölt borssó (szereti a hús, ne fukarkodjunk!)pirospaprika25 dkg reszelt trappista sajtÁztatott kenyeret most nem akartam, volt bőven anyag. Sajton kívül begyúrtam a fasírtnak valót, és három cipót formáztam belőle. A tortaformába sütőpapírt teszünk, erre rálapogatjuk az egyik húscipót, szépen, alaposan, hogy mindenütt egyforma legyen lehetőleg, majd mehet rá az 1/3 mennyiségű sajt. 180°C-on 25-30 perc alatt sült meg egy lap. Mindhárom lapot elkészítjük, közben megpucolunk a krémhez:1 kg burgonyát, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük és jön hozzá20 dkg vaj1,5-2 dl tej (burgonyafüggő, lehet, hogy fél deci is elég)sóborsételízesítő, és az egészet gyors mozdulatokkal, fakanállal habosra keverjük.A kihűlt lapokat a pürével tortaként betöltjük, a kimaradó krémet majonézzel elkeverjük, bevonjuk vele, és habzsákkal díszítjük a szélét.Az oldalán és a tetején kolbászzsírban sült hagyma-morzsa van, ami roppant finom! Ehhez3 nagy fej hagymát apró kockákra vágunk,
1 bő evőkanál liszttel átforgatjuk,
a fölös lisztet leszórjuk róla, majd2 evőkanál zsíron serpenyőben ropogósra pirítjuk.Mona kolbásszal töltött karajt készített ebédre, az abból kisült zsírral kevertem el, hát valami mennyei lett! :)Az ünnepelt először felvette a szokásos "Jaj, már megint torta..." kifejezést, de amikor megtudta, hogy micsoda merénylet készült ellene, már vigyorgott, mint tejbetök! :DPasi lévén sikerült bumszli szeleteket vágnia, de ez nem vont le semmit az étvágyból, hamar el is tüntettük a tányérról. Ja, és megkaptam a mondatot: Na végre! Ilyet jövőre is lehetne ám! :D
Boldog szülinapot Oroszlánom! :)))Este volt, mobilom volt, de emléknek tökéletes. :)

Címkék

Torta Hús