Kókuszos pszeudo-pavlova

  • 2012.09.14.
  • 4

Ha nem zavar, hogy némi egészséges zsírt viszünk be a szénhidrát helyett, akkor ajánlom ezt a habkönnyű kókuszos édességet a (majdnem) nulla szénhidrát jegyében. A kókuszreszelék "nehézsége" miatt ne kőkemény, magas habtoronyra számítsunk, viszont diétában kincset ér a kicsit laposabb változat is!Hozzávalók:nedves alkatrészek:- 3 tojásfehérje (kcal: 42, ch.: 0 g)- 2 evőkanál édesítőpor (az állaga miatt kell, a sütéskor el fog illanni az édesítő-erejének a nagy része) (kcal: 8, ch.: 2 g)- 1 teáskanál folyékony édesítőszer (bírja a sütést, ez ad neki neki ízt)- 2 evőkanál vízszáraz alkatrész:- 20 g kókuszreszelék (kcal: 124, ch.: 1 g)Elkészítés:- Előmelegítem a sütőt.- Külön-külön feltöröm, különválasztom és megszagulom a tojásokat.- Egy magasabb falú tálba (pl. a habverő-állvány edény részébe) beleteszem a tojifehérjéket és a vizet, majd elkezdem habverőzni.- Amikor már jobban néz ki, sorban, apránként hozzáteszem az édesítőport és a folyékony édesítőszert.- Kézi mixerrel kb. 10 percig habverőzöm. Ha jól megnőtt a cucc, tilos tovább folytatni, mert összeesik!- A kókuszreszeléket apránként rászórom a habra, és fakanállal elkavarom. A lényeg, hogy a habot ne zúzzam össze!- Ha szilikonos tortaformát használok (átmérő: 20 cm*), egyszerűen csak belekotrom a masszát és elegyengetem.- Előmelegített sütőben, kb. 3-ason kb. 12 percig sütöm (a mi fos gázosunkon). Nem nyitogatom közben!- Amikor kész, bennhagyom a még meleg sütőben, amíg ki nem hűl. Egy klopfolóval ki lehet támasztani a sütő ajtaját.- A szilikonos formából egyszerűen csak kifejtem a kész piskótát.- Érdemes egy tálcára átügyeskedni a "tésztát", és ott díszíteni.1 adag: 2 fél szelet a kör alakú szilikonos formában (átmérő: 20 cm)Tápanyagtartalom:teljes adagra: kcal: 174 / ch.: 3 g→ 1 félhold: kcal: 87 / ch.: 0 g* nem érdemes ennél nagyobb formát használni, így is össze fog esni még a hab!