Citromos túrótorta

  • 2012.08.18.
  • 1

Borzasztó egyszerű, könnyű, frissítő, - mosogatással együtt - 10 perces "torta", aminek a (előzőleg 15 percre meleg tejbe áztatott) mazsolás változatával később a Férjemet is megleptem a szülinapja alkalmából. Ez, az eredeti változata minimál-szénhidrátos + maximál-fehérjés, így büntetlenül fogyasztható bármikor!A recept Blondevilke-é a NoSaltyról.Hozzávalók:- 500 g zsírszegény tehéntúró (pl. Sparosból 2 doboz) (kcal: 486, ch.: 9 g)- 1 citrom (héja lereszelve + a leve) (kcal: 17, ch.: 5 g)- 1 evőkanál folyékony édesítőszer- 2 evőkanál Dr. Oetker vaníliaaroma- 1 csomag (20 g) Dr. Oetker Express Zselatin fix (kcal: 26, ch.: 0 g)eszközigény:- sajtreszelő (kislyukú) + hozzá egy kistányér, kés- citromfacsaró- evőkanál- kézi habverő- magasabb falú műanyag edény- fakanál- forma: egyszerű mikrózható-fagyasztható kajásdobozElkészítés:- A túrót egy magasabb falú tálban szétmalackodom (ha mazsolával készítem, akkor azt is belekaparom).- Megmosom a citromot, lereszelem a héját és kifacsarom a levét.- A héját belekaparom a facsaró aljába, a lébe.- Melléöntöm az édesítőszert és a vaníliaaromát, majd összekeverem.- Apránként adagolva, folyamatos habverős keverés közben hozzáadom a zselatint, és simára keverem.- Amikor már homogén a trutymó, hozzáöntöm az összetört túróhoz és jól elkeverem.- Hideg vízzel kiöblítem a formát (ami ez esetben a kajásdoboz), és a masszát belekotrom, elegyengetem, hogy az alja se legyen "lukacsos".- Lefedem alufóliával, és 2 órára a fagyasztóba, majd 1 órára a rendes hűtőbe teszem, hogy megszilárduljon.- Ha megdermedt, egy éles késsel elválasztom a doboz szélétől, picit megnyomkodom a doboz-széleket, és egy lapostányérra borítom.- Tetszés szerint díszíthetem.1 adag: 8 decis kajatároló edénybe fér bele ~ 8 szeletTápanyagtartalom:teljes adagra: kcal: 529 / ch.: 14 g→ 1 szelet: kcal: 66 / ch.: 2 g