Őszibarackos - cseresznyés Tarte tatin

  • 2013.07.13.
  • 1

... avagy a kiborított pitetorta Dia módra...Szóval megláttam Ritánál a Barackos Tarte tatinját, és egyből összefutott a nyál a számban, és elhatároztam, hogy ilyet én is, és azonnal , de most rögtön.Szépen össze is készülődtem a sütéshez, de azzal nem kalkuláltam, hogy amíg tettem-vettem, addig a Férj megette a barackom felét... Azért nem estem kétségbe, tettem hozzá cseresznyét, mivel az volt itthon :)Szóval megint kutyultam egy kicsit , mert
hát
- valljuk be -
ez így már eléggé messze esett az eredeti Tarte tatintól, ami ugyebár egy francia torta, és almából sütik...Mondjuk ez engem egy cseppet sem zavart,
én mindenféle gyümölcsöt nagyon szeretek megsülve:)Szóval nekiláttam a hozzávalók összeállításához, és valahogy elcsábultam, és egy másik , régebbi receptemmel összekutyulva megalkottam egy egészen más tésztát, mint aminek nekiindultam.Jelentem, nagyon finom lett, legalábbis nekem. A családom többi tagja ugyanis rá sem nézett . A lányom utálja a barackot, irtózik tőle, úgyhogy ő rögtön rávágta, hogy dobjuk ki... ). A fiaim elegánsan kikerülték, mintha észre sem vették volna. A Férj éjszaka beleturkált , lerágta a ropogós szélét, de ennyiben ki is merült az érdeklődése.Szóval megint bepróbálkoztam, hogy a családom egy kicsit egészségesebb ételekhez jusson, de nem adom fel. Ha tudtam volna, hogy csak én fogom megenni, a cukrot is lecseréltem volna mézre és természetes édesítőre.Nézzük a hozzávalókat:Tészta masszához:1 csésze tönkölybúza liszt1 púpos evőkanál cukor1 teáskanál sófél citrom reszelt héjamokkáskanál szódabikarbóna1 tojás6 evőkanál
vaj (laposan mérve)3-4 evőkanál vízTöltelékhez:3 evőkanál vaj1 csésze cukor3-4 evőkanál citrom lé1 löttyintésnyi vanília kivonat1/3 csésze víz6-8 nagy őszibarackA tésztához valókat összegyúrjuk, és a hűtőben fél órát pihenni hagyjuk. Közben elkészítjük a gyümölcsös részt.A barackokat megmossuk, kimagozzuk, de nem kell lehámozni. Mindent összefőzünk a töltelékhez, és amikor besűrűsödött, akkor tesszük bele a barackokat is, és együtt főzzük tovább.Akkor jó, ha a barackok megfőttek, de nem esnek szét, a szósz vastag, sűrű
és fortyogó lesz, a színe pedig barna..Kivajazunk egy tortaformát ( én azt amelyikben a gyümölcstorta piskótáját szoktam sütni), beleöntjük a barackos meleg szószt. A barackokat úgy fordítgatjuk, hogy a héjás fele legyen alul.A tésztát kivesszük a hűtőből, és a tortaformánk méretére nyújtjuk, és rá is fektetjük a gyümölcsre.180-190 fokon megsütjük . Nekem 40 perc kellett ahhoz, hogy a torta széle jó ropogós legyen, és a szósz rákaramellizálódjon a szélére.Nekem nagyon ízlett melegen, alig bírtam megvárni, hogy lehűljön annyira, hogy ne legyen tűzforró :) Imádom a sült gyümölcsös süteményeket, és ennek a tortának a szélén a barack ízű
sült karamell valami mennyei volt ♥ Igazából leírni tovább tartott, mint összeállítani, nagyon egyszerű, és finom süti , szívből ajánlom mindenkinek !ui: ha hagyományos módon főztök, nyugodtan ki lehet cserélni fehér lisztre a tönkölylisztet. A lényeg, hogy egy közepes keménységű pitetészta legyen.Szeretet és nagy ölelés

Dia