Sütőtök-pite

  • 2017.10.29.
  • 6

Az interneten bukkantam rá erre a receptre. A róla készült fotó fogott igazán meg, ezért mindenképpen ki akartam próbálni, és persze nem utolsó sorban a sütőtök nagyon nagy kedvencem is.Hozzávalók: 15 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 ek nádcukor, 1 db tojás, 1 ek olaj, 10 dkg étcsoki, 10 dkg darált keksz (lehetőleg kakaós).A töltelékhez: 1 közepes méretű sütőtök, olaj, fahéj, 25 dkg mascarpone, 3 db tojás, 2 ek nádcukor, 1 csomag vaníliás pudingporA sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk kevés olíva olajjal és megszórjuk a fahéjjal. (érdemes kipróbálni a készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket is, isteni illatot ad, miközben sül)Előmelegített sütőben 30 percig sütöm, majd miután kihűlt botmixerrel pürésítem.A pite tésztájához a lisztbe elkeverem a vajat, cukrot, tojást. Jól összedolgozom, majd a hűtőbe teszem legalább 20 percre. A második, kekszes réteget is elkészítjük. Az étcsokoládét kevés olajjal vízgőz fölött kiolvasztjuk, majd hozzákeverjük a darált kekszet. Kenhető massza lesz belőle.Nyújtsuk ki a hűtőből kivett pite tésztáját, helyezzük az előzőleg kivajazott formába, erre kenjük rá a kekszes masszát is. A sütőtök krémhez a pürésített tökhöz hozzáadom a cukrot, tojást, vaníliás pudingport és a mascarpone krémet. Jól kikeverjük, majd a formába öntjük.A pitét így 170 fokon sütjük kb. 35-40 percig. Nézzünk néha rá, nehogy megégjen a teteje (takarjuk le fóliával, ha szükséges). Hagyjuk jól kihűlni, vagy készítsük el fogyasztás előtt 1 nappal, 1 éjszaka a hűtőben csak segít rajta.Nagyon finom, illatos őszi sütemény.

Címkék

Édes Zöldséges