Karfiol steak aszalt gyümölcsökkel és paradicsomos reliesh-sel

  • 2014.01.14.
  • 9

Fűszeres Eszter írta még január elején az idei divatételeket. Ebben láttam a karfiol steaket is. Mivel számomra elképesztően fontos,  hogy a legfrissebb trendeket kövessem:), ezért amikor épp az összes lányunk végre az nálam evett, itt volt az alkalom, hogy a marhasteak mellett a karfiolsteak is asztalra került. A vicc az, hogy tényleg nagyon finom. A marhasteakkel nem keverném össze, de vegetáriánus főételnek egyedülálló. A recepteket chili és vaniliától, és angol oldalakról vettem. 
Hozzávalók (2-3 személyre)
Karfiol steak 
Fél fej nagy karfiol
Olívaolaj, só, fehérbors, kurkuma
 
Aszalt gyümölcsök
5dkg aszalt gyümölcs, (barack, szilva, narancs)
2 púpos ek mazsola
2 ek pirított mogyoró, durvára törve
1 ek pirított szezámmag
1ek reszelt citrom héj
1ek citromlé
3ek szölőmagolaj
1 tk sumach, 
Paradicsomos, olívás reliesh
Egy nagy marék karfiol  morzsa, ami a szeletelésből maradt.
Fél doboz paradicsomkonzerv
8-10 db olajbogyó
olaj
1 csokor petreszelyem
citromlé

Először az aszalt gyümölcsöket langyos vízbe áztatom 10 percre.
A karfiolt minél nagyobb rózsákra szedem, majd kb. egy cm-es nagy szeleteket vágok belőle. sózom, borsozom, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem egymás mellé 200 fokos sütőben sütöm kb. 20 percig, Fél csésze olívaolajat összekeverem kurkumával, tört római köménnyel, örölt gyömbérrel, és a karfiolokat alaposan bekenem egy ecsettel. 
Az aszalt gyümölcsöket leszűröm, kockára vágom és összekeverem a fűszerekkel, magokkal. Meglocsolom a citromhéjjal, és az olajjal.
A paradicsomrelishhez a szeletelésnél maradt karfioldarabkákat, kevés olajon elkezdem párolni, majd hozzádobom az apróra vágott olajbogyókat is. Felöntöm a paradicsomkonzervvel, sózom,  kevés cukorral megszórom, és összefőzöm. A legvégén beleöntöm egy fél citrom levét, és beleszórom a felaprított petrezselymet. Turmixgépben pürésítem. 
A megsült karfiolra rászórom az aszalt gyümölcsös keveréket, és mellérakom a paradicsomos szószt. Amúgy ezek a marhasteak mellé is igen sikeresek voltak.







Címkék

Vega Karfiol Vegán