Üzleti reggelik 2012 ősz-tél

  • 2013.01.05.
  • 6

Nagy adósságom az utolsó két Vállalkozó női üzleti reggeli leírása. Remélem, azért még sok szeretettel fogadják a résztvevők, és sok ötletet kapnak.
Utánozni szabad.
 

 
Sütőtökkenyér

15 dkg vaj
fél kg liszt
1 sütőpor
két tk örölt gyömbér
1 tk só
1 csésze barna cukor (2,4 dl)
fél kg sült sütőtök
3 nagy tojás
A sütőt előmelegítem 190 fokra. Összekeverem a lisztet, sütőport, gyömbért, és sót egy nagy tálban. Egy másik tálban összedolgozom a tojást, sütőtököt, cukrot, majd a lisztkeverékkel simára keverem. Egy közepes téglalap alakú tepsibe beleöntöm, és kb. 50 percig sütöm. Szeletekre vágva tálaltam.
 
Rozsos zsemle

250 g öregtészta 
500 g teljeskiőrlésű rozsliszt
500 g simaliszt
20 g élesztő
1 ek só
kb. 500 ml víz
2 ek olaj
Két nappal előbb elkészítettem a rozsos öregtésztát, ami egyfajta kovász, ami nagyon jót tesz a kenyérnek, péksüteménynek.
25 dkg világos rozsliszt
25 dk kenyérlisztt
kb. 3 dl vizet
1 csipet cukrot
1 tk szárított élesztő
 
Öregtészta
A hozzávalókat összedagasztjuk, átrakjuk egy kilisztezett tálba, egy konyharuhával letakarjuk, és ott hagyjuk a konyhapulton másnapig. Másnap átdagasztjuk egy kicsit és elrakjuk a hütőbe. Egy hétig legalább használható.
Két nappal később elkészítem a zsemlét.A hozzávalókat alaposan összeállítom. A vízet fokozatosan adom hozzá. Mikor már elválik a dagasztóedény szélétől, átteszem a kilisztezett dagasztótálba, és addig hagyom kelni, amíg kétszeresére dagad. Ez kb. két óra. 10 dkg-s darabokat szakítok belőle, ellapítom, és a széléről befelé hajtogatva zsömlét formálok belőle. Sütőpapíros lapra teszem, és hagyom ismét kelni egy fél órát. Közben 250 fokra előmelegítem a sütőt. Berakom a sütőbe, és aláöntök egy pohár vízet, hogy párás környezetben süljön. Kb. 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, mikor az alja már üregesen kong. Rácsra helyezem, hideg vizzel lespriccelem, és hagyom kihülni

 
Sajtos csiga

 
Ami eredetileg Limara hajtoványának indult. Avagy, hogyan csináljunk a hibánkból előnyt.
Tészta:
1 kg liszt
6 dl tej
2 tojássárgája
1 dl olaj
2 ek só
kis cukor
1 csomag szárított élesztő

Töltelék:
20 dkg vaj
1 tk só
1 tojás
20-25 dkg vegyes reszelt sajt.
 
A tésztát összeállítom, lágy kelt tészta lesz belőle. Duplájára kelesztem. Lisztezett felületen kettőbe veszem.
A krém hozzávalóit összekeverem.
Mindkét tésztadarabot vékonyra kinyújtom, az első lapot bekenem a sajtkrémmel. Ráterítem a második tésztalapot, és mintha bejglit készítenék, feltekerem. (Na itt tértem el az eredeti recepttől, mert már éjjel volt, és nem láttam ki a fejembőlJ )
kb. 2 cm-es darabokra vágom, és egy sütőlapra helyezem a sajtos csigákat. Hagyom még fél órát kelni, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Megkentem tojássárgájával, és még rászórtam reszelt sajtot.
20-25 perc alatt szép pirosra sülnek
 
Gombás krém
 
fél kgkg csiperkegomba (lehetőleg barna)
3 darab szárított erdei gomba 1 dl forró víz
1 póréhagyma,
10 dkg bacon
22 dkg  krémsajt (Aldi)
1 doboz tejföl
só, bors
1 teáskanál kakukkfű
1 tk csombor
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
 
A szárított gombát egy dl meleg vízbe áztattam egy óráig. A csiperkét felvágtam, hozzáraktam a felvágott szárított gombát is.
A vajon megpároltam az apróra vágott póréhagymát, majd hozzáraktam a felaprított fokhagymát is. Rádobtam a gombát fűszereztem, és addig pároltam, míg puha lett. Egy másik serpenyőben a kockára vágott bacont kisütöttem.
A kész gombát, a sajtot, tejföl, az aprítógépbe raktam, és összedolgoztam, majd az apróra vágott baconnal összekevertem. Másnapig hagytam állni.
Lilafőz receptje alapján.
 
Papas, sajtos, sült paprikakrém

5 db kápia paprika
25 dkg fetasajt
egy doboz krémsajt
négy szem sós keksz
csípős paprikakrém
bors,
A sütőt maximumra állítom, és a kápia paprikákat addig sütöm, amíg a héjuk el nem kezd feketedni. Akkor egy tálba dobom, lefedem fóliával, és hagyom kihűlni. Ezután már könnyen leszedem a paprika héját.
A sült paprika húsát összekeverem a többi hozzávalóval, borsozom, szükség esetén sózom.
 
 
Mindenkinek sok boldogságot és sikert kívánok erre az esztendőre