Rukkola-pestós karalábéfőzelék

  • 2016.07.26.
  • 8

Megint a Feri.........a karalábéfőzelék is lehet különleges. Ez egy kicsit már hasonlít a hagyományos értelemben ismert főzelékhez, de a szokásos rántás vagy habarás helyett egy pestos sűrítést kapott.Pontosabban azt is, mert egy kevés étkezési keményítővel is besűrítettem a recept leírása szerint.A hozzávalók mennyisége csak azért, mert egy tisztességes recepthez ez is hozzátartozik.1.2 kg tisztított, felkockázott karalábé1 fej hagyma apróra vágva1 gerezd fokhagyma1 ek vaj és 3 ek olívaolaj5 dl alaplé a zöldség héjából, leveléből főzve vagy víz1 - 2 ek sótlan mogyoró pirítva / más maggal is lehet /
8 dkg rukkola2 ek étkezési keményítő1/2 dl tejszínsó, frissen őrölt bors1/2 citrom reszelt héja és leveAz alaplé főzésével kell kezdeni. Nem bonyolult eljárás, de én sem készítem rendszeresen. Megteszi a víz is, ha kellően fűszeres az alap étel.A zöldséges alapot kb. egy liter vízzel 15 - 20 percig kell forralni, azután leszűrni.Ebbe a lébe a rukkolát 20 másodpercig leforrázzuk, leszűrjük és hideg vízbe tesszük, de én ezt kihagytam.Az olaj és vaj keverékén megpároljuk a hagymát -- én itt beletettem a fokhagymát is. Nincs jelentősége, mikor kerül bele. Így nem érződött intenzív fokhagyma íz.A megpárolt hagymára tegyük a karalábét --- // én előre megpároltam, de csak rövid ideig azért, hogy leönthessem az első vizet, amiben állítólag kifőlnek a puffasztó anyagok //Só, bors, a fél citromhéja és a kb. 5 dl alaplé vagy víz. Így főzzük kb. 15 percig, hogy a karalábé roppanós maradjon.Közben szárazon megpirítjuk a mogyorót vagy más magot / mandula, fenyőmag esetleg dió /
A forrázott rukkolát, a pirított magot, kevés olajat // 1 - 2 teáskanálnyit // és a fokhagymát ---- ha nem tettük bele a karalábéba, mint én --- a főzelék alapból kivett egy merőkanálnyi mennyiséggel pürésítjük.Ezt a pépet visszakeverjük a karalábé alapba és összeforraljuk.A keményítőt a tejszínnel és ha szükséges, egy kevés vízzel kikeverjük és besűrítjük vele a főzeléket.Forralni már nem kell csak összemelegíteni.Utána ízesítünk sóval, borssal és citromlével.Ilyen a pestos sűrítéssel a megfőzött karalábéfőzelék.Tálaláskor friss rukkolát és durvára tört pirított mogyorót / magot / szórunk rá.