Pirított kelkáposztás sertésragu polentával

  • 2015.11.19.
  • 7

A pirított kelkáposzta elkészítése egy kicsit időigényes, de a végeredmény szempontjából megéri a fáradtságot. Ezt a káposztát én most a fagyasztóból vettem elő, mert amikor volt egy kis felesleges időm, akkor megcsináltam mondván, jó lesz valamikor.Ez a pirított káposzta volt már más étel alapanyaga is. Ott is és itt is remekül bevált.A polenta is felbukkan időnként. Ilyenkor általában megállapítom, hogy lehetne többször is.
Az étel alapja egy vásárlás közben ellesett recept. A különféle főzős újságokat eléggé el nem ítélhető módon gyorsan át szoktam lapozni a boltban. Már régóta csökkentettem az ilyen újságok számát -- magazinokat még veszek -- , de el kell ismernem, azért van bennük néhány érdekes recept. Természetesen én ezeket is átalakítom kissé, néha azért is, mert mire haza érek elfelejtem, mit írt pontosan? Ennek a ragunak a káposztája úgy emlékszem egyszerű nyers kelkáposzta volt, de eszembe jutott, hogy nekem van finomabb. Először a már ismert Feri féle
főzeléket akartam elkészíteni és a húst másra használni, de a bolti receptnek hála, végül egy ételbe kerültek.A pirított kelkáposzta elkészítése nagyon egyszerű, de szükséges hozzá egy olyan edény, ami bírja a nagy hőt - nekem wokban készült - és lehetőleg olyan hőforrás, ami erős. Hát ezzel én
bajban vagyok, mert a gáz bizony néha pocsék. Ezt ellensúlyozza némiképp a wok.olajon apróra vágott hagymát / esetleg kevés fokhagymával / puhítok, de nem pirítom mega kelkáposzta leveleket darabokra vágom -- itt most nem csíkokra --a megpárolt hagymával együtt megpirítom, gyakran kevergetve, hogy ne égjen megsó, bors, kömény és egy kicsi víz, hogy puhuljon isHa sok a káposzta, akkor ne egyszerre , hanem legalább két részletben készüljön, mert egyébként nem fog pirulni csak főlni. Nem kell puhára főzni, maradjon ress!
A raguhoz olajon összevágott hagymát fonnyasztottam sóval, borssal és kevés őrölt köménnyel.Felöntöttem vízzel és puhára pároltam, de maradjon rajta folyadék
Beletettem a pirított kelkáposztát és kb. 2 ek kukoricadarát szórtam bele és ezzel sűrítettem be--ha sok víz marad, azt el kell főzni ízlés szerint / újság receptje /Ennyi idő alatt a káposzta nem fog puhára főlni, kellemesen ropogós marad.A polentához 5 dl vizet forraltam egy kevés sóval. Amikor felforrt, beleszórtam 12 dkg finom szemcséjű kukoricadarát és kevergetve néhány perc alatt megfőztem.Tettem bele kb. 3 dkg vajat és kb. 2 dkg reszelt Grana padano sajtot.Nekem sűrűnek tűnt, ezért még öntöttem hozzá vizet és sűrűn folyós állagúra készítettem.Ennek ellenére amikor kihűlt, a képen láthatóan besűrűsödött.