Rizibizi --- karfiolból

  • 2015.06.21.
  • 5

Gondolom, nem kell bemutatni a rizibizi elnevezésű klasszikus magyar köret elkészítését.Valószínűleg ez is egy gasztro tévedés, mint a franciasaláta, de ettől még megvetette a lábát
a konyháinkban, sőt az éttermekben is.Eredetileg főtt rizs és főtt borsó keverékeEz itt azonban
a mai kor követelményeinek is megfelelő szénhidrát szegény csupa zöldség finomság.Nem paleozom, mert szerencsére nincs rá szükségem és ha nem muszáj, akkor nagyon nem szeretem a szigorú kötöttségeket. Azt azonban elismerem, hogy nagyon sok egészséges és a saját étrendünkbe is könnyen beépíthető recepteket használnak. Kedvelem a zöldséges ételeket és az egészséges életmód jegyében én már sok éve komoly átalakítást hoztam a konyhámba.A paleo egyik alap étele a karfiolrizs, ami a hagyományos rizst hivatott helyettesíteni.Készítettem már én is többször, nagyon megszerettük. Van ennek is természetesen több változata, lehet, hogy az enyém nem illene bele a paleo diétába, de nálam nem is ez a cél.Most az jutott eszembe -- itt van a friss borsó --, hogy összekeverem a karfiolt a borsóval, mert az csak finom lehet.Olívaolaj és vaj keverékén szálasra vágott hagymát pároltam, megsóztam és kissé meg is pirítottamHozzáadtam a borsót / fagyasztott is tökéletesen megfelel / és rövid ideig pároltam.Beletettem a az aprítógéppel morzsásra vágott nyers karfiolt / reszelni is lehet, de így egyszerűbb /
Megszórtam provanszi fűszerkeverékkel, frissen őrölt borssalKb. fél dl vizet öntöttem hozzá és összefőztemIgyekeztem nem pépesre főzni, szeretem, ha kissé ress marad a zöldség.Bőségesen megszórtam friss vágott friss petrezselyemzölddel.