Currys- kókusztejes burgonyafőzelék

  • 2014.03.16.
  • 5

A főzelék tipikus magyar étel, de sok év után eljutottunk az újra értelmezéséhez. Sokféle zöldség van, amiből a klasszikus ételeket el lehet készíteni, és még több, amiből az újra gondolt változatokat. Nem csak a zöldségek fajtája változott, de szerencsére az elkészítési módjuk is. A főzelék egészséges,de ha telenyomjuk zsiradékkal és liszttel, akkor már nem feltétlenül lesz az.Egy egész blog épült arra, hogy megismertessen minket a különféle zöldségek igen változatos elkészítési módjával. Szatmári Feri
receptjeiben senki nem fog csalódni.Az ízekkel meg kell ismerkedni, ki kell próbálni és nem kell megijedni, ha látszólag össze nem illő alapanyagok kerülnek össze. Összeillik, higgyétek el!Szerintem ez a burgonyafőzelék kezdetnek megfelelő. Ebben nincs semmi vad íz, harmonikus lesz a végeredmény és nagyon
addiktív.1,5 kg burgonya--ebből kb. 40 dkg reszelve / hát, én nem reszeltem le, jó volt az összevágva is / , a többi 1,5 cm-es kockákra vágva / na jó, ezt azért nem kell /
Azért kell reszelni egy részét, mert ebből lesz a főzelék alapja, amit turmixolni kell. A reszelt burgonya hamarabb megfől, de a kockázott sem tart sokáig és nem kell reszelőt mosogatni :)1 fej
vöröshagyma1 ek olívaolaj és 1 tk vaj
1-2 babérlevél1 liter húsalaplé vagy víz2 szál szárzeller -- aki nem ismeri és bátortalan, hagyja el nyugodtan1 tk só1 tk currypor / én többet tettem bele és nem is a gyengébb ízűt, hanem a madras curryt, ami csípős is /2 dl kókusztej1 ek étkezési keményítővégső ízesítés: só, frissen őrölt bors, csilipehely, lime lé vagy citromlé, korianderzöld / esetleg petr,zöld /Az apróra vágott hagymát az olaj és vaj keverékén üvegesre pároljuk egy pici sóval, mert így könnyebben puhul.Feri a receptjében külön főzi meg a reszelt burgonyát, de én rátettem a hagymára és a folyadék felét ráöntve, megfőztem, azután botmixerrel pürésítettem.Hozzáöntöttem a többi folyadékot / a burgonya fajtájától függően, lehet, hogy még több folyadék kell / , a curry port is beletettem, sót és
a kockázott burgonyával együtt
a babérlevelet is.
Ebben a sűrű lében nem a legegyszerűbb a burgonyát megfőzni, de nem lehetetlen, csak gyakrabban kell ránézni, hogy le ne égjen és többször meg kell keverni.Mielőtt a burgonya megfőlne, hozzá kell adni az összevágott zellerszárat----na, én persze az elején beletettem, mert nem figyeltem a receptet, de semmi bajt nem csináltam, mert a zeller nem főlt szét. A lényeg az, hogy a burgonya se főljön szét!A keményítőt a kókusztejjel kikeverve a behabarom a főzeléket, de már nem forralom, csak forralásig összemelegítem.A főzés végeztével
sóval, frissen őrölt borssal, csilivel ízesítjük.Tálaláskor
korianderzölddel vagy petrezselyemzölddel szórjuk meg.