Húsgolyók paradicsommártásban

  • 2013.10.05.
  • 1

Ezt az ételt már többször elkészítettem, de eddig még nem írtam
le. Ezért lesz most itt két különböző ételfotó, mert kép azért készült régebben is. Nincs semmi kötelezően készítendő folyamat, bátran és szabadon variálható ízlés szerint. A paradicsom és a bazsalikom persze nem hagyható ki.Ez a most készült étel, sok friss bazsalikommal, fehérborral készült szósszal.Ez az előző, amiben sok koktélparadicsom van és a húsgolyó marhahúsból van és
jobban meg van pirítva, ettől egy kicsit más az íze.A hozzávalók mennyisége tetszőleges arányban változtatható, nekem sem volt szándékosan kimérve semmi, csak így alakult.1/2 kg darált sertéshús vagy marhahús1 nagy fej hagyma + egy kisebb2 paradicsompaprika / elhagyható /5 db nagy, egész aszalt paradicsom
vízben beáztatva / elhagyható /
1 kicsi, de erős csilipaprika elhagyható /1 doboz konzerv darabolt paradicsomkb. 1 dl száraz fehérborszükség szerint víz2 szál friss kakukkfű15 levél bazsalikom + még ennyi a tálaláshozolívaolaj + naprafogóolajsó, frissen őrölt borsgrana padano sajt vagy más kemény sajt
A paradicsompaprikát a sütőben megsütöm, jó feketére. Tálba szedem és letakarva állni hagyom, hogy
felpuhuljon a héja és könnyen le lehessen húzni.A darálthúst összekeverem a kisebb fej hagymával, amit apróra vágok és megpárolom. Só és bors kerül bele, ezután apró golyókat készítek.A régebbi képen látszik a sok apró gombóc, ami csak fél kg húsból készült.Most nem volt kedvem ennyi apró gombócot gyártani, meg időm sem volt igazán, ezért kicsit nagyobbakat késíztettem és csak 38 db lett.Olajban kisütöttem és később tettem a már kész mártásba.Ezek az apró marhahúsból készült golyók. Más ízük van, mint a sertéshúsnak, de ez egyáltalán nem számít.Kisütés után el kell dugni, mert olyan, mint
a snack, és az arra járó családtagok minden alkalommal bekapnak egyet. Valamiért ilyenkor elég gyakran járnak a konyha felé.Úgy is készíthetem, hogy olívaolajon megpárolom az összevágott hagymát, ráteszem a csilit, a paradicsomot, a bort, fűszereket, sót és készre főzömvagy úgy csinálom, mint most is, hogy egy késes aprítóban összevágok mindent egyszerre---a konzerv paradicsomból is teszek bele, hogy a gép jobban össze tudja vágni és ezután öntöm az egészet a felmelegített olajraráöntöm az összes paradicsomot és még vizet, ha sűrű lenne, azután a bort is beleöntöm és megfőzöma kész mártásba beleteszem a húsgolyókat és összeforralom, hogy a hús is átvegye a paradicsomos ízta bazsalikom és a bor kellemesen ízesíti, nem is igényel más fűszerezést, de lehet hozzá adni bármit, ami szeretnénk.A tányérra szedett ételre reszeljünk sajtot és szórjuk
meg friss, összetépkedett bazsalikommal.Tetszés szerinti tésztával tálaljuk.A legtöbb időt igénylő része a húsgolyók előkészítése, de ezt meg lehet sütni előre is, ha van rá időnk és a fagyasztóban megvárhatja, amíg sorra kerül. Ezután már gyorsan készülhet belőle akár vacsora is.