Őszibarackos lepény

  • 2013.08.10.
  • 7

Ezt a süteményt már többször megsütöttem, igaz kisebb változtatások mindég voltak benne, de a végeredmény szinte tökéletes volt. Ez már majdnem egy elronthatatlan sütemény. Ha én mondom, elhihetitek!Készülhet bármilyen gyümölcsből, de télen befőttel is tökéletes.A mandula ki is maradhat a tésztájából, de dióval is helyettesíthető.A cukros dió, amit a gyümölcsre
kell tenni,elhagyható. / gyorsított változatnál én is szoktam /A félig megsütött tésztára én szoktam lekvárt kenni, de ez nincs benne a receptben.Ha nyers gyümölcsből készítem -- nem eper vagy málna -- pl. barackból, akkor néhány percig beteszem a sütőbe, hogy kicsit felpuhuljon.A tésztát néha teljeskiőrlésű liszttel keverem. Kicsit szürkébb lesz, de nekünk úgy is finom.A cukrot néha barnacukorral helyettesítem.35 dkg liszt20 dkg vaj / margarin /10 dkg cukor1 tojássárgája2 dkg darált mandulacsipet sócsipet őrölt fahéj1 ek rum / én nem szoktam /1-2 ek tej / vízzel is jó /darált dió vagy mandula a szóráshozA fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és fél óra pihentetés után / nem szoktam pihentetni / kikent tepsibe tesszük és félig megsütjük.A tészta tetejét kirakjuk tetszőlegesen a gyümölccsel és megszórjuk a cukros, fahéjas darált dióval.Elkészítjük a piskótát a hagyományos módon 4 tojásból / az egy megmaradt fehérjét is hozzáadom / .5 tojásfehérjéből habot verünk4 ek cukorral kikeverjük4 tojássárgáját hozzákeverjük4 ek lisztet keverünk beleA gyümölccsel kirakott tésztára öntjük és visszatesszük a sütőbe.Addig sütjük, amíg a piskóta megsül és szép színt kap.