Kolbászos lecsó balzsamecetes kacsamájjal és naan kenyérrel
- 2013.08.04.
- 1
Nem szándékozom receptet írni, mert a lecsó olyan, mint a foci. Mindenkinek van róla véleménye! A jobb az, hogy mindenkinek van egy tuti receptje is. Ahány ház, annyiféle lecsó. Ezt jól bizonyítják a több helyszínen megrendezett lecsófesztiválok is.A lecsós szelet néven ismertté vált menzakaja nem tudom, milyen összetételű volt, de amikor én főztem meg itthon, akkor én a lecsós alapját fokhagymával ízesítettem. Nem rontott rajta, de nem is volt fokhagyma íze.Ezt a lecsót is fokhagymával főztem, de nem tettem bele sokat, mert a máj
viszont kapott bőségesen.A lecsót füstöltszalonna alapon kezdtem jó sok hagymával, amit szálasra vágtam és igyekeztem alaposan megpárolni.Nálam
a lecsóban mindég haraphatóan roppanós marad a paprika, erre nagyon kényes vagyok.Szerintem az agyonfőzött paprikánál nincs rosszabb!Lehet, hogy ez abból adódik, hogy gyerek koromban meg nem ettem volna a paprikát a lecsóból, mert a pöndörödő paprikahéj kaparta a torkom és ezt nagyon nem csíptem.A kacsamájat tulajdonképpen azért sütöttem meg mellé, mert a fagyasztóban volt maradék és önálló ételnek már kevés lett volna.Bőséges fokhagymás, hagymás alapon borsos-mustáros fűszerkeverékkel ízesítve erős tűzön sütöttem. A végén öntöttem alá balzsamecetet és ezt jól ki is forraltam.A naan kenyér újra felfedezett kedvencünk. Mostanában már többször sütöttem, de régebbi az ismeretségünk.Tulajdonképpen egy élesztős kenyértészta, amiben a folyadék joghurt, de egyes receptek szerint egy része vízzel is pótolható. Az élesztő mellett azonban sütőpor is van benne.Az sem egyértelmű, hogy kell-e bele tojás vagy nem?Az viszont biztos, hogy száraz serpenyőben -- jobb helyeken tandorban -- kell megsütni.Az enyémben nincs tojás, az élesztőt sem szoktam kimérni, mert nem kell olyan pontosan, mint más kenyérfélénél.Sokféle ízesítéssel készítik, az enyém most fele mennyiségű teljeskiőrlésű tönkölyliszttel készült.
A szerzőről
Étterem helyett...