Sonkagombócleves

  • 2013.04.03.
  • 0

Évről évre leírtam, hogy nálunk nem szokott sonka maradni a húsvéti napok után, de ez most az én részemről kicsit megváltozott. Nekem nem kellett annyira, pedig finom falusi sonkát vettünk.Úgy gondoltam, az " én részemet " lecsípem és azért is csinálok valami mást.Igazából egy kis zöldséget ettem volna, ez a leves pedig bővelkedik benne, ráadásul egy kicsit pikáns a tejföltől.A sonkagombóc mennyiséget lemértem, de a leves többi hozzávalója szabadon választható.--gombóc15 dkg
főtt sonka10 dkg friss kenyérbél1/2 fej lilahagyma2 ek. burgonyapehely / lehet zsemlemorzsa is szükség szerint /
2 db tojássó, borsA gombóc hozzávalói egy késes aprítóban kevertem össze.Ennek hiányában a sonkát le kell darálni, a kenyeret picit megáztatni és összemorzsolni,
a hagymát apróra vágni.Sűrű, tapadós masszát kaptam, amiből apró gombócokat készítettem és a levesben főztem ki.Kevésnek tűnik a sonka, de elég sok gombóc lett belőle!A leves úgy készült:kevés olajon apróra vágott hagymát pároltam két gerezd fokhagymával
kicsi kockákra vágott zellert és petr. gyökeret tettem rá, tovább pároltamkis darabokra vágott répát adtam hozzábabérlevelet és egy kávéskanál provanszi fűszerkeveréketfelöntöttem vízzel, de lehet húsalaplével is illetve kockából is lehet levet készíteni / nem halálos méreg a leveskocka, főleg, ha egyébként odafigyelünk arra, mit eszünk /amikor a zöldségek félig megfőttek,akkor tettem bele a zöld színű babot és a sonkagombócokat is, mert ezek körülbelül egyszerre puhultak megtejfölös habarással sűrítettem rajta egy kicsit és ettől lett kissé pikáns íze isNem tipikus húsvéti leves, bár a
sonka ilyenkor össze sem hasonlítható más fajtákkal.