Forró, fűszeres almás kosárka

  • 2016.11.01.
  • 8

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, de én különösen rajongok az őszért. Szeretem a színek kavalkádját, a talpam alatt zizegő avart és az almát.
Az sem baj, ha rövidebbek a nappalok, és hűvösebb az idő, hiszen egy forró desszert egyből felmelegít.

Ennek az almás kosárkának nem csak az íze és illata fantasztikus, de kezdők is könnyen elkészíthetik, ha követik az utasításokat.

Hozzávalók (12 db-hoz):
A kosárkákhoz
120 g vaj110 g barna nádcukor110 g kristálycukor1 tojás1 teáskanál vanília kivonat260 g finomliszt1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék1 teáskanál szódabikarbóna2 teáskanál keményítő
A karamell öntethez
100 g vaj220 g barna nádcukor90 ml habtejszín
A fűszeres almához
2 nagy alma felkockázva1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék1 teáskanál fahéj4 evőkanál barna cukor2 evőkanál vaj

 A kosárkák elkészítéséhez nem szükséges külön forma, én hagyományos muffintepsiben készítettem el a sajátjaimat. Első lépésként előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, majd a muffintepsit olajspray-vel befújjuk. Az is jó, ha ecsettel pár csepp olajat vékonyan a formába kenünk, így sütés után könnyen kiszedhetjük a sütiket.
A vajat egy magas falú tálban a barna cukorral és a kristálycukorral 6-7 percig robotgéppel közepes fokozaton keverjük. A cukroknak nem kell teljesen feloldódni, nem baj, ha egy kicsit szemcsés marad a krém. Hozzáadjuk a tojást, a vaníliakivonatot és egyenletesen a krémbe dolgozzuk.Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a száraz hozzávalók: a liszt, a szódabikarbóna, a keményítő és a fűszerkeverék. Ezeket már ne robotgéppel keverjük, hanem egy fakanál segítségével. Ha először nem is áll össze a masszánk, nem kell megijedni, rövid keverés után sűrű, homogén tésztát kapunk.
Két evőkanálnyi masszából golyót formázunk, ezt a golyót rakjuk a muffintepsibe, majd ujjal kialakítjuk a kosárka formát. Nekem az a technika vált be legjobban, hogy hüvelykujjal a golyó közepe felől a forma széle felé nyomkodtam a tésztát. Elég, ha kb. a forma 3/4-éig ér fel a nyers massza széle, sütés közben még meg fog emelkedni.

12-14 perc sütés után kivesszük a sütőből, és hagyjuk, hogy 5 percig a tepsiben hűljenek a kosárkák. Az 5 perc leteltével könnyedén eltávolíthatjuk őket a formából. Ha valamelyik kosárka közepe nem lenne elég öblös, azt még most formázhatjuk: egy fakanál nyelével megnyomkodhatjuk, hogy mélyebb legyen.

Amíg a sütikosarak tovább hűlnek, elkészítjük a villámgyors, szó szerint 5 perces karamellöntetünket. Egy magas falú edényben megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a barna cukrot és a tejszínhabot, és közepes láng felett, folyamatos keverés mellett megvárjuk, amíg a cukor felolvad. Ekkor felforraljuk, és hagyjuk, hogy 2-3 percig forrjon. Lehúzzuk a tűzről, 2-3 percig hűtjük, majd a kosárkákba kanalazzuk.

Már majdnem elkészültünk a sütinkkel, csak a fűszeres, karamellizált alma hiányzik a tetejéről. Ehhez a 2 megmosott alma magházát eltávolítjuk (én a héját meghagytam, hogy színesebb legyen), és a gyümölcsöt felkockázzuk. Az almakockákat, a fűszereket és a cukrot egy közepes edényben összemelegítjük, fakanállal kevergetjük, hogy mindenhol egyformán karamellizálódjon. Végül belekanalazzuk a vajat, és 10-15 percig főzzük, míg az almák a kívánt puhaságot elérik. Főzés közben óvatosan keverjük át, hogy az almát ne törjük össze nagyon.
A forró, illatos, ragacsos almát a kosárkák tetejére halmozzuk, és el is készült a remekművünk.

Amikor beleharapsz, az omlós tészta, a karamell és a fűszeres alma igazi ízorgiát eredményez. Lehetetlen ellenállni neki!

Ha nem fogy el frissen az összes, mert mondjuk nem vendégeknek készíted, csak "saját felhasználásra", akkor érdemes fogyasztás előtt mikrohullámú sütőben pár másodpercig felmelegíteni.

Vigyázat, függőséget okoz!