Légies kókusztorta cukor- és gluténmentesen

  • 2016.03.16.
  • 2

Ki mondta, hogy egy finom sütemény elkészítéséhez cukorcunami vagy sok idő szükséges? Ez a recept annyira egyszerű, hogy a tortánk már-már saját magát készíti el, nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy bűntudat nélkül fogyasszunk belőle.
Hozzávalók (18 cm Ø tortaformához):
4 tojás 2 bögre tej (laktózmentes vagy kókusztej is lehet) ½ bögre kókuszliszt½ bögre xilit szirup (kb. 120 g xilit 6 evőkanál vízzel összeforralva)1 teáskanál vaníliaaroma2 teáskanál sütőpor¼ bögre olvasztott vaj vagy margarin1 ½ bögre cukrozatlan kókuszreszelék½ bögre apróra vágott étcsokoládé
1 bögre = 250 ml


Első lépésként a sütőt 180 °C-ra előmelegítem és a tortaforma alját sütőpapírral kibélelem. Ezután egy tálban robotgép segítségéven simává keverem a tojásokat, a tejet, a kókuszlisztet, a xilit szirupot, a vajat, a vaníliaaromát és a sütőport. Ez 2-3 percet vesz igénybe, nem szükséges tovább keverni. Ekkor még nagyon folyékony az állaga a masszánknak, de ettől nem szabad megijedni: aki dolgozott már kókuszliszttel, az tudja, hogy sokkal nagyobb a folyadékmegkötő képessége, mint a hagyományos búzalisztnek.

Egy fakanállal belekeverem a kókuszreszeléket és a felaprított csokoládét a masszába, majd azzal a lendülettel bele is öntöm a sütőformába. Komoly 5 perces előkészítés után nincs más dolgunk, mint 45-50 percig sütni – akkor jó a tortánk, ha fogpiszkálót szúrunk a közepébe, és az tisztán jön ki.


A hagyományos piskótáktól eltérően hagyjuk, hogy süteményünk a tortaformában hűljön ki, majd élvezzük a lágy, légiesen krémes csokis-kókuszos finomságot.

Egyszerű, gyors, finom és még cukormentes is. Kívánhatunk ennél jobbat?