Pezsgős cupcake (nem csak) romantikusoknak

  • 2016.02.08.
  • 0

Egy jó pezsgő elegáns, segít ellazulni, elengedhetetlen kelléke a romantikának. Ez a recept nem csak azért nyerő, mert közeleg a Valentin nap, hanem mert könnyen és gyorsan elkészül, ráadásul az ízvilága is különleges.

Hozzávalók (24 db cupcake-hez):
(1 bögre = 250 ml)
1 2/3 bögre finomliszt1 bögre kristálycukor1/4 teáskanál szódabikarbóna1 teáskanál sütőpor3/4 bögre szoba hőmérsékletű vaj3 tojásfehérje1 teáskanál vaníliakivonat1/2 bögre tejföl1/2 bögre + 2 evőkanál pezsgő
A pezsgőkrémhez:
1 bögre vaj4 bögre porcukor4-5 evőkanál pezsgő
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a sütőformát előkészítjük. Ebben az esetben én a szokásos kapszliknál valamivel kisebbet használtam, látható, hogy nem érnek fel a forma tetejéig. Ha a normál méretű kapszlikat használjuk, kb. 17 db sütink lesz a 24 helyett.
A cupcake elkészítése pofon egyszerű, először a száraz hozzávalókat egy közepes tálban kicsit összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a tejfölt és a folyékony hozzávalókat. Robotgéppel közepes fokozaton átkeverjük, kb. 2-3 percen keresztül. Nem kell túlkeverni, az sem baj, ha itt-ott vajdarabkák maradnak benne, azok sütés közben úgyis felolvadnak.
A masszát a formába kanalazzuk, nagyjából a feléig töltjük meg a kapszlikat. Mehetnek is az előmelegített sütőbe!

A kisebb kapszlikban 12 perc alatt, a nagyobbakban 18 perc alatt készre sülnek. Nem kell várni, hogy megbarnuljanak, tökéletesre sült állapotban is ilyen szép világosak maradnak:

A sütiket rácson pihentetjük, és megvárjuk, hogy kihűljenek. Ezalatt elkészítjük a pezsgős vajkrémet, amivel feldíszítjük őket.Egy tálban kihabosítjuk a vajat (fontos, hogy vajat használjunk, mert ez nem csapódik ki a pezsgőtől), majd hozzáadjuk a porcukor felét és simára keverjük vele. Jöhet a pezsgő, amivel újra simává keverjük a krémet, végül a maradék porcukorral homogén állagúvá keverjük. Ez a művelet sem tart tovább 10 percnél, a végeredmény pedig egy édes-selymes, csodálatosan hófehér krém lesz. Habzsákba töltjük, és a kihűlt tésztánk tetejére nyomjuk. Akinek nincs habzsákja, próbálkozhat sütőpapírból készített tölcsérrel is, aminek az alját levágjuk, ez a trükk többször kisegített már engem is. A megfelelő arányoknak köszönhetően a krém megtartja az állagát, nem folyik le a sütiről, így a cupcake már előző nap is elkészíthető, ha utána hűvös helyen tároljuk.


A fehér piskóta a habos hófehér krémmel már önmagában rendkívül dekoratív, de az alkalomhoz illően szórócukorral, marcipán díszekkel tovább fokozhatjuk a látványt.


Ez a recept több szempontból is praktikus: tökéletes felhasználási módja a más receptből kimaradó, lefagyasztott tojásfehérjének és a buli után megmaradó pezsgőnek sem kell többé a lefolyóban végeznie, hiszen néhány perc alatt új formában kényeztethetjük magunkat vele. Ez a süti ajándéknak is kiváló, én is megleptem vele magam. ;)