Szupergyors diós falatok

  • 2015.12.11.
  • 1

Édes, omlós, könnyen elkészíthető – és ez csak néhány azokból a jó tulajdonságokból, amik ezt a gyorsan összedobható édességet jellemzik. Az ünnepek előtti rohanásban megint egy olyan receptet hoztam nektek, amit kezdők is bátran kipróbálhatnak, és pár lépést kell csak követni a siker érdekében.
Hozzávalók (36–40 db):
(1 bögre=250 ml)A sütihez:
1 bögre puha vaj1/2 bögre kristálycukor1/2 bögre barna cukor1 tojás1 teáskanál vanília aroma2 bögre finomliszt1/2 teáskanál szódabikarbóna1/4 teáskanál só1/2 bögre apróra darabolt dió (+ egy kevés a díszítéshez)
A mázhoz:
1 bögre barna cukor1/2 bögre tej1 evőkanál vaj1 bögre porcukor
Most pedig következzenek a lépések!
Egy tálban a vajat a kétféle cukorral közepes fokozaton addig keverem, míg könnyű, habos állagú nem lesz. Ekkor hozzáadom a tojást és a vaníliaaromát, tovább keverve a masszát. Amikor a folyékony állagú hozzávalók már szépen összeálltak, leállítom a mixert, a tálba öntöm a lisztet, szódabikarbónát és sót. Mielőtt újra elindítanám a gépet, kicsit összeforgatom a masszát, hogy ne szálljon fel a liszt. Ezután néhány percig keverem csak, fokozatosan adagolva az apróra darabolt diót.

Amikor a masszám így néz ki, lefedem a tálat és kb. 30 percre a hűtőbe teszem. (Az enyém most egy éjszakát töltött a hűtőben, és azalatt sült ki másnap, míg megreggeliztem.)A pihentetés után a sütőt 180°C-ra előmelegítem, és kis golyókat formálok a kihűlt masszából, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakok.

Mehetnek is a sütőbe 10 percre!
Nem kell túlsütni a kekszeinket, nehogy kiszáradjanak! Akkor jó az állaga, ha a teteje fehér, az alja pedig éppen hogy csak barnulni kezd, így lesz finom omlós.Mielőtt elkészíteném a mázat hozzá, rácson kihűtöm őket, de máz nélkül valamilyen finom lekvárral is fogyaszthatók.
A máz elkészítéséhez egy kis edényben közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett összeforralom a barna cukrot a tejjel. 3-4 perc elég neki, ezután leveszem a tűzről, és elkeverem benne a vajat. Amikor a vaj feloldódott, hozzáadom a porcukrot, és simára, fényesre keverem a mázat. Ha túl hígnak tűnik, nem kell aggódni, sőt érdemes gyorsan dolgozni, mert nagyon hamar megdermed.Egyenletesen a sütik tetejére kanalazom a még langyos mázat, és diódarabokkal díszítem a csábító falatkákat.

Ha a pihentetési időt nem számolom, az előkészületek és a sütés összesen 30-35 percet vettek igénybe, ennyi ráfordítást pedig simán megér bárki részéről. A jutalom pedig 3 tucat krémes és lágy diós falat, aminek lehetetlen ellenállni.