Mennyei pulykasült aszalt szilvás raguval és gesztenyés rizsgombóccal

  • 2015.12.09.
  • 1

Én szeretek már a készülődés időszakában is karácsonyi finomságokat enni. Sokan sütik ilyenkor már a mézest vagy a kekszeket, amik sokszor el is fogynak, mire eljön a karácsony. De érdemes a sütik mellett ebédre, vacsorára is karácsonyi szellemben főzni-sütni, és így többször karácsonyozni, nem csak karácsonykor.:) A Kitchenbox és a Cafeblog közös játékában én ezt főztem ki egy doboznyi hozzávalóból Hozzávalók (4 főre):Az asztalt szilvás raguval tálalt pulykához:60 dkg pulykamellfilésó30 szem aszalt szilva (IR és cukorbetegség esetén nyers szilvával is csináljuk, de vizet alig adjunk hozzá, mert levet fog engedni)40 ml rum1 dl víz4 teáskanál méz (IR és cukorbetegség esetén 2 teáskanál eritrit/xilit)1 teáskanál olívaolajA gesztenyés rizsgombóchoz:1 teáskanál olívaolaj24 dkg jázminrizs (IR és cukorbetegség esetén basmati rizs)só15 dkg gesztenye2 teáskanál méz (IR és cukorbetegség esetén 2 teáskanál eritrit/xilit)2 tojáskb. 7 dkg zsemlemorzsa (IR és cukorbetegség esetén teljes kiőrlésű zsemlemorzsa)1 teáskanál olívaolajElkészítése:A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra.A rizst jó alaposan átmossuk, aztán egy jénaiban kis olajon megpirítjuk – ha gáztűzhelyet használunk és van alátétünk, akkor tegyük a gázrózsára, és úgy tegyük rá a jénait. Ha már átforrósodott a rizs, akkor a rizs mennyiségéhez képest 2x-es mennyiségű forró vízzel felöntjük (basmati rizs esetén kicsit kevesebbel), és 1 teáskanál sót teszünk hozzá. Keverjük meg 1-2x, hogy ne legyen az aljára ragadva, majd ha újra forr a víz, akkor lefedjük a jénait, és lekapcsoljuk a lángot. A rizs szépen meg fogja szívni magát. Kb. negyed óra múlva 1x megkeverjük, összesen 25 percet hagyjuk állni (a basmati rizs negyed óra múlva kész is). Ekkor levesszük a tetejét és hűlni hagyjuk.Amíg fő a rizs, addig a pulykahúst jól besózzuk, minden oldalát (érdemes 2 darabba szedni, hogy elkészüléskor könnyebben szeletelhető legyen). Sütőzacskóba tesszük, lezárjuk, az előmelegített sütőbe tesszük, és 25 perc alatt megsütjük. Itt még megpirulni nem fog, majd később pirítunk rá. Azért szeretem sütőzacskóban sütni a húsokat, mert saját levében sül meg, isteni íze lesz. Ha véletlen nincs otthon, akkor egy jénai aljába kis olajat és pár csepp vizet teszünk, lefedjük, és így sütjük meg a pulykát. A sütő maradjon még bekapcsolva, mert kelleni fog.Amíg a hús sül előkészítjük a szilvát a raguhoz és megfőzzük a gesztenyét. A gesztenyét jó 2x-es mennyiségű vízben egy csipet sóval és 2 teáskanál mézzel/ édesítővel felrakunk főni. Forrástól számítva kb. negyed órát főzzük, majd leszűrjük és apróra vágjuk.Az aszalt szilvákat elnegyedeljük, ráöntjük a rumot, bő 1 dl vizet és 4 teáskanál mézet/ édesítőt. Majd ha megsült a pulyka, annak a visszamaradt levét is (a sütőzacskóból vagy jénaiból), mert ez a húslé nagyon jó kis aromát ad majd a ragunak.A langyosra hült rizst összekeverjük az apróra vágott gesztenyével, egy kis sóval valamint a tojások sárgájával, majd vizes kézzel pingpong labda méretű golyókat formázunk belőle. Ezeket a golyókat először a tojásfehérjébe forgatjuk, majd a zsemlemorzsába. Így mehetnek a kiolajozott mini muffin formába, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyet hagyva közöttük, és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Közben figyeljük, és ha úgy látjuk nem egyenletesen sül, akkor 1x megforgatjuk őket. (TIPP: Aki szereti jó ropogósan és nem fél a kalóriáktól, az bő forró olajban tűzhelyen is kisütheti a rizsgombócokat, mintha rántott húst sütne:) )Amíg sülnek a rizsgombócok elkészítjük a ragut is. Ehhez először a pulykahús minden oldalát kicsit megpirítjuk olívaolajon egy serpenyőben, majd mellé öntjük az aszalt szilvát a lével együtt. Kis lángon addig főzzük, amíg a lé majdnem teljesen elpárolog (kb. 8 perc). Közben a húsokat is néha megfordítjuk, hogy az aszalt szilvás ragu íze jól átjárja.Ha megsültek a rizsgombócok is, akkor el is készültünk lehet tálalni. Jó étvágyat kívánok ehhez a mennyei adventi lakomához! Gyere, tarts velem a Culin’Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jó!:)