Diós-mazsolás szaloncukor házilag (diabetikus!)

  • 2014.12.23.
  • 9

Évekkel ezelőtt már egyszer csináltam házi szaloncukrot, de aztán tanulás meg költözés miatt elmaradt decemberben. Most a meleg víz kimaradás kicsit hátráltatott, de végül mára be is lettek csomagolva. Készítettem banánosat, kókuszosat és diós-mazsolásat. Most kívánságra jöjjön először a diós-mazsolás! Hozzávalók:15 dkg darált dió2+2 teáskanál rum/ rumaroma10 dkg mazsola15-20 ml víz (tehát kevesebb, mint a fél deci fele :))5 dkg gyümölcscukor/eritritol (vagy ha cukorral csináljuk, akkor 7-8 dkg cukor)(én most, hogy gyümölcsösebb legyen még 10 dkg aszalt sárgabarackot is tettem bele apróra vágva)A burkoláshoz:10 dkg 70%-os (diabetikus) étcsokoládé2 dkg vaj3-4 evőkanál étolajTIPP! Ha valaki diósabban szereti, akkor akár 1-2 dkg mazsolával is megcsinálhatja, de egy kicsi valami aszalt azért jó bele, hogy ne legyen annyira száraz.Elkészítése:A mazsolát beáztatjuk annyi vízbe, hogy ellepje 2 teáskanál rummal (vagy rumaromával). Amíg ez egy 10-15 percet ázik előkészülünk a többi hozzávalóval.A diót átválogatjuk, ledaráljuk, ha aszalt sárgabarackot is teszünk bele, akkor azt apróra vágjuk, úgy adjuk a dióhoz (legalább annyira, mint a mazsola). A vízben az édesítőt elkeverjük, hozzáadjuk a rumot (rumaromát) is. A mazsolát kinyomkodjuk, ezt is a dióhoz is adjuk a vizes-rumos egyveleggel. Az egészet jól összegyúrjuk, majd szaloncukor nagyságú kis „rudakat” formálunk belőle, amit sütőpapíros tepsibe/tálcára helyezünk, majd hűtőben/hűvös spájzban szikkadni hagyjuk 1-2 órát.Aztán elkészítjük rá a csokimázat. Apró darabokra tördeljük, majd mikróban felolvasztjuk. Szerintem ez a leggyorsabb. Arra figyeljünk, hogy egyszerre csak 30-40 másodpercet legyen bent, majd vegyük ki, keverjük át, és mehet vissza. Ha már 90%-osan felolvadt, akkor hozzáadjuk a vajat és az olajat is, és jól elkeverjük. A végére könnyen folyós masszát kell kapjunk. Ha szükséges, akkor még egy kis olajat tegyünk bele. Ha nagyon darabos, akkor nem fogjuk tudni megforgatni benne a szaloncukrokat. Egy villa és kiskanál segítségével egyesével forgassuk meg benne a szaloncukrokat, majd mielőtt visszatesszük a sütőpapírra az aljáról húzzuk le a felesleges csokit. Tegyük vissza hidegre, és hagyjuk megszilárdulni rajta a csokit, utána már csomagolhatjuk is. Hűtőben/hűvös helyen tároljuk fogyasztásig, hogy a csoki ne olvadjon le róla.A csomagoláshoz én fehér sütőpapírt vágtam fel darabokra és bonbon csomagolóként kapható színes kis alufóliaszerű csomagolót. Először a sütőpapírba, majd a színes alufóliába tekertem, majd egyik és másik végén is tekertem egyet. A képek jobban visszaadják! Forrás: Kakukkfű-HortobágyiAnna.blogspot.huTartsatok velem a budapesti Szuperinfó hasábjain és a Culin’Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jó!