Vaníliás tejberizs házilag almakompóttal

  • 2014.12.22.
  • 8

Újabb blogkóstoló, immár a 20. Nekem pedig a 3. részvételem. Ezúttal a Serpenyővirtuózok a házigazdák, és a sorsolás alapján a Hogymegtudjuknézni Mártijától készítettem el ezt a finomságot. Tejbegrízt számtalanszor készítettem már, a tejberizs viszont eddig valahogy kimaradt, de már régóta terveztem. Így kapóra jött Márti receptje. Mivel hazahozatalra is készítettem (szüleim cukorbetegek), ezért cukor helyet eritritollal és gyümölcscukorral.(Eritritol helyett gyümölcscukorral vagy rendes cukorral is elkészíthetitek. Fehér cukorból picivel több kell bele.)Hozzávalók (4 adag):A tejberizshez:2 dl víz15 dkg rizs5 dl tej1 vaníliarúd4 evőkanál eritritol5 dkg margarinAz almakompóthoz:60 dkg alma2 rúd fahéj2 dl víz3 evőkanál gyümölcscukorTIPP! Próbáljátok ki kakaósan is (a tejberizsbe, mikor már majdnem kész, keverjetek bele 1 teáskanál holland kakaóport. Így is isteni finom! Vagy akár almakompót helyett lekvárral vagy csokiöntettel. Elkészítése:A vizet egy jénaiba öntjük, a rizst 2-3x átmossuk, utána leöntve róla a vizet mehet bele ez is a jénaiba. Közepés lángon elkezdjük főzni (ha van lángelosztónk, akkor azon). Amikor felszívta az összes vizet, akkor mehet rá a tejben elkevert eritritol és vanília (a rudat félbevágjuk, majd egy kés hegyével a közepéből a magokat kikaparjuk – a magokat és a rudat is beletesszük) és a margarin. Innentől kb. 30 percig főzzük még (de figyeljünk, mert a rizs fajtájától is függ!), közben gyakran megkeverjük, hogy ne kapjon le.Közben megpucoljuk, és felkockázzuk az almát. A vízzel és a fahéj rudakkal feltesszük párolni(én a fahéjat teás fűtasakba szoktam tenni, így könnyebben megtalálom a végén). Addig pároljuk (kb. 5-7 perc), amíg már elkezd szinte már szétfőni. Ekkor egy serpenyőbe felolvasztjuk a gyümölcscukrot (ez nem fog szépen karamellizálódni, mint a fehércukor), majd egy kiszedő lapát segítségével ráemeljük az almát. Még 1-2 percig kevergetjük, majd el is készültünk.Ezidő alatt a tejberizs is elkészül. Kis tálkákba kiadagoljuk őket, majd mehet rá az almakompót is. Aki akarja még egy kis fahéjjal megszórhatja. Melegen és hidegen egyaránt finom. Ha maradna, akkor hűtőben tároljuk.Forrás: Hogymegtudjuknézni.cafeblog.huTartsatok velem a budapesti Szuperinfó hasábjain és a Culin’Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jó!