Zsíros pogácsa

  • 2018.02.24.
  • 6

. Hozzávalók:-1 kg kenyér liszthez (+fog még kelleni az átgyúráshoz és a nyújtáshoz egy kevés rétesliszt)-35-40 dkg (házi sertés) zsír (szobahőmérsékletű)-5 dkg élesztő-2 dl tej (3,5 %-os)-5 kk cukor-3 db egész tojás (méretfüggő, ezek L-es méretűek)-3 dl tejföl (vagy amennyitől jó állagú lesz a tésztánk...és pont ezért, ezt részletekben adagoljuk a tálba)-1 ek só-valamennyi frissen darált bors-1 egész, felvert tojás, a lekenéshezA lisztet átszitálom(lehet, hogy már öregszem, de így gondoltam jobbnak :),kimérem a zsírt, hozzáadom a liszthez és robotgéppelelkezdem dagasztani.Az elején elég ragacsos a massza, de egy olyan10 perc lassú dagasztás elteltével már kezd alakulni.A tejet felmelegítem, beleteszem a cukrot, majdaz élesztőt és hagyom felfutni. Ezt és a többihozzávalót is a lisztes masszához adom;kis szünetekkel -csak hogy a gép le ne égjen-kb. fél órán át dagasztom, majd egy órán át,letakarva kelesztem. Ezután kézzel átgyúrom,lisztezett lapon vékonyra nyújtom, balról jobbra ésalulról-felülről hajtom (vagy éppen ellentétesen :)))és letakarva duplájára kelesztem. Ha szép pogácsát akarunk (nem csak finomat ;),akkor ezt még egyszer-kétszer meg kell ismételni. A sütőt előmelegítem 200 fokra (most alsó-felső sütéssel).A tésztát nyújtom, szikével rácsozom a tetejét, kiszaggatom, egy kicsit formázom még a pogikat,sütőlapra pakolom őket, lekenem atetejüket a felvert tojással és 30 perc alatt készre sütöm. És hogy mit csinálok a maradék kis tésztácskákkal?Az ég világon semmit...kidobom őket! :))) Lehet, hogy nem túl fotogének a csáré pogácsák,de én egyenesen ezekért rajongok!Viszont nagyon finomak lettek!