Tepsiben sült édesburgonya

  • 2018.01.07.
  • 6

Hozzávalók:-fejenként 1 db édesburgonya-olívaolaj-só-frissen darált bors-fokhagyma granulátum (most, de dobhatunk mellé fokhagyma cikkeket is)Az édesburgonyát megpucolni nem szoktam(sokszor a rendeset sem), csak nagyonalaposan megsúrolom folyó víz alatt,szeletelem, sózom, borsozom, meghintemegy kevés fokhagymaporral, olajat öntök ráés átforgatom, hogy mindenhol fedje afinom fűszeres olaj.Előmelegített sütő, 180 fok, légkeverés,kb. 30 perc sütés...egyszer átkeverem közben.Ennyi! :)És nem csak úgy, bele a nagyvilágba készült,hanem finom,TEPSIBEN SÜLT, ROZMARINGOS CSÖLÖKmellé!. ;) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
"Az édesburgonya, vagy batáta a szulákfélék családjábaés a hajnalka nemzetségbe tartozó növény,melyet főként gyökérgumójáért termesztenek,de fiatal levelei is fogyaszthatóak.Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának,csak a gumói alakja hasonlít rá.Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék,magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma,gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium,a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma
és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér,narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is.Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető,de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle."okosság-forrás