Zöldspárga krémleves

  • 2017.06.03.
  • 6

A spárgavirágúak rendjének és a spárgafélék családjánaklegismertebb és gazdaságilag legjelentősebb képviselőjea közönséges spárga, amely élelmiszerként hasznosul-más fajait dísznövényként termesztik.Magyarországon általában két fajta kapható: a zöld- és a fehér változat.A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszontmagas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.Nagyon finom és egészséges!Hozzávalók:-1 kg zöld spárgához-1 nagyobb fej vöröshagyma-2 gerezd fokhagyma-2 liter csirke-, vagy zöldség alaplé-2 dl (rendes :) tejszín -vaj-nagyon jó minőségű olívaolaj (ez az a szép zöld színű, a tetején :)-só-frissen darált bors-1 ek étkezési keményítő (ez akár el is hagyható, ha kevesebb folyadékkal öntjük fel)-friss eper, ízlés szerinti mennyiségbenA spárgák végét letöröm (ahol adja magát...és ne sajnáljuk,mert a legvége fás, az nem igazán ehető) és letöröm még afelső részét is (azt is ott, ahol engedi-ezt félreteszem),leöblítem, darabolom.Kevés vaj és olívaolaj (ide jó az extra szűz is) keverékén megdinsztelemaz apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát,felöntöm levessel, beledobom a spárgát és puhára főzöm.Ezután beleengedem a botmixert, simára turmixolom,hozzáöntöm a tejszínt, beleteszem a spárgák fejét isés kb. 10 perc alatt készre főzöm a levest...a legvégén keverem bele (kevés hideg vízben elkeverve)a keményítőt, amivel már csak felfőzöm.Mellé (vagyis inkább bele) friss, feldarabolt eper kerültés nagyon jó fajta olívaolaj...nagggyon finom lett. :) :) :)