Bográcsgulyás

  • 2017.06.04.
  • 3

A nyár -most már tényleg úgy néz ki- elkezdődött...és első nyarunk is megkezdődni látszik az új helyen.Életünk vadi új szakaszát ugyanis pont a nyár legvégévelkezdtük itt és az ősz, valamint a kicsit sem gyenge tél még nemsok felfedeznivalót hagyott. :)
Mára viszont minden mozzanatát élvezem/élvezzük a helynek.Csak egy dolog, pl. a kinti főzésekkel kapcsolatban: annyiszalonnát sütöttünk már itt -nem beszélve arról, hogy idén már többedszer főzökbográcsban (babgulyást, bográcsgulyást, vagy éppensima kis paprikás krumplit)-,amit nagyjából a nagyon sok év alatt amott nem.Még a kemencét is felavattuk, egy gyors csülök-sütéssel;(annyi fa ment el, mint a kandallóban 3 nap alatt, -20 fokban :))fél napig volt bent, lassan sült, isten-király állagú lett.Arról meg főleg nem beszélve, hogy a lehető összes reggeliés vacsora a nem kis méretű teraszunkon zajlik-20 éves álom.
:D
:D
:D
:D
:D Csend van, béke, nyugodtság...végre...minden értelemben. Hozzávalók:-marha velőscsontok-marhahús (több féle + csontos is, úgy jobban szeretem-csonttal együtt, összesen kb. 2,5 kg)-kb. 10 közepes méretű új krumpli-2 köteg új sárgarépa-2 köteg petrezselyemgyökér-1 új zellergumó (+kevés zöldje)-2 csokor petrezselyemzöld-1 fej új karalábé-3 köteg újhagyma-fokhagyma
-1 paradicsom (csak megvágva, de egészben hagyva)-1 egész paprika (ezeket a végén kiszedem belőle)-mangalicazsír-só-fekete bors-életízesítő
-2-3 babérlevél-csemege pirospaprika-őrölt kömény-kis üveges sűrített paradicsom (sacc. 0,5 dl)(került volna bele kelkáposzta is, de pont azt felejtettem ki a kosárból :)
A húsokat mosom, darabolom,
a zsírt tűz fölé teszem és 2 köteg szeletelt újhagymát,valamint 6-8 gerezd szeletelt fokhagymát dinsztelnikezdek rajta.(Csak mert 1 köteg hagyma szálanként fog a levesbekerülni...nagyon szeretem.)
A burkolatuktól megfosztott zöldségeket nagyobbméretűre szeletelem.
A dinsztelt hagymára kerül a hús és a csontok, amiketalaposan átforgatok nagyobb tűz fölött, hogy
már szép színt kapjanak...ekkor kerül a bográcsba valamennyi kezdeti fűszerés annyi víz, amennyi éppen ellepi a húsokat.A jó 2-2,5 óra főzés alatt/után kóstolok és pótolom a fűszereket.Amikor már minden hús majdnem puha, belekerülnek adarabolt zöldségek, a kockára vágott krumpli-ezeknek elég (lenne)3/4 óra, de nagyjából el szoktam főzni a lé nagy részét,így aztán van, hogy még egy órát isa tűz/parázs fölött marad a bogrács.Ahogy fő a levesünk (nagy láng fölött szeretem ezt főzni),
folyamatosan pótolom a vizet és mielőtt jó 3 óra múlvateljesen készen lenne, még kóstolok, ízesítek.Jó sűrű, szaftos, tartalmas legyen a végeredmény. És utólag bevallom, hogy babgulyást szerettem volna(végre) főzni, de a Kiskamasz(aki a babot nem (sem:) szereti, hallani sem akart róla-ez van akkor, amikor hátrányba kerülünk a kiskorúval szemben. :)