Kókuszos chia puding
- 2016.04.01.
- 9
És hogy mi is az a chia mag, vagymás néven Azték zsálya?SZUPERÉTELÍgy, ahogy le van írva.A menta nemzetséghez tartozik, akár 1 méter magasrais megnövő zöld, bokros növény.A magok kb 1-2 mm nagyságúak, barnás-feketés-szürkés színűek.Dél-Mexikóban és Közép-Amerikában őshonosak.A neve (chian) a magok olajtartalmára utal.Szinte tökéletes tápanyagforrás;többféle fontos tápanyagot-, Omega-3 zsírsavat-,teljes értékű fehérjéket- (mind a 8 esszenciális aminosavval együtt),rostokat-, nyomelemeket-, A- és B-vitamint-, valamintantioxidánsokat tartalmaz;de kiváló ásványianyag-forrás is, ugyanis vasat,kálciumot, foszfort is tartalmaz!A beáztatott magok a saját súlyuk akár 12-szeresét isképesek magukba szívni, ami után zselés állagot vesznek fel-elfogyasztás után a gyomorban is hasonló módon viselkednek,lassítják a szénhidrátok és a cukor lebomlását, továbbáegyensúlyban tartják az elektrolitokat.
Hozzávalók:-4 dl kókusztejhez-4 ek chia mag-4 ek méz (most virág), vagy bármilyen édesítő alkalmatosság :)-4 ek kókuszreszelék (jó ideje a Tesco saját márkáját veszem, sokkal szebb és nagyobb a reszelt kókusz benne)Amivel kezdek az az, hogy lábasba vizet forralok(a gáz el is zárom utána) és a felbontott kókusztejet(a dobozában) felolvasztom -ugyanis minél hűvösebbhelyen tároljuk, az annál jobban összeáll(pont, mint a zsír)-csak annyi kell neki, hogy folyékony állagú legyen.Nagyobb tálba adagolom a chia magot, ráöntöm akókusztejet, kis idő múlva a kókuszreszeléket és amézet is hozzákeverem, majd a konyhapulton hagyom,amíg el nem éri azt a zselés, pudingszerű állagot, amitvárunk tőle (1-2 óra). Önmagában is kiváló, de természetesen friss gyümölcsötis tehetünk rá (banánt, epret, kivit, málnát, szedret, stb.),vagy amikkel még nagyon finom, azok a magvak(kesudió, mandula, pisztácia, stb.)...kinek mi jön be inkább. :)
A szerzőről
Csont nélkül...csak egyszerűen