Sült bőrös sertéscsászár

  • 2016.03.15.
  • 6

Nagyjából karácsony óta vagyok erősen fáziskésésben,már, ami a családi ünnepek megülését illeti-megint jó nagy késéssel lettünk köszöntve. :)Maga a recept alapötlete ismét csak Váncsa Mestertőlered, azaz a friss zsálya nagy mennyiségben való felhasználásaés a sütés igen komótos módja. :)Mert hogy miután rátaláltam a friss zsályára (az egyik nagyboltlegeldugottabb sarkában), azonnal jött a gondolat is vele,hogy ismét egyben kell sütnöm vele valami finomat.Ez lett a gondolatból... Hozzávalók:-1 darab (most 1,6 kg) bőrös malac császárhús-1 közepes fej vöröshagyma-4 gerezd fokhagyma-2-3 ág friss rozmaring (ki, mennyire szereti)-6-8 friss zsályalevél (ami mennyiség volt a nagyboltban, azt mind felvásároltam :)-nagy szemű (Himalája) só-frissen darált bors-1 ek rózsabors (annyira szép a színe is) -extra szűz olívaolaj-3 dl húsleves, vagy alaplé A húst leöblítem, leszárítom, a bőrét szikével bevagdosom(sokkal jobb, mint bármilyen kés), majd elkészítem apácnak valót.A vöröshagymát, fokhagymát, zsályát és a leszárazottrozmaringot felaprítom, a húst sózom, borsozom, olajjalmeglocsolom, elterítem rajta az ízesítőket és egy, vagykét éjszakára, lefedve a hűtőbe teszem, összeérési céllal. :)Az idő annak a függvénye, hogy mennyi időm van éppen-ezt szépen leírtam. :)
A sütőt előmelegítem 180 fokra, amit azonnal le isveszek 110 fokra, amint a húst betettem-innentől kezdvelaza 7,5 óra lassú párolódás -alaposan lefóliázva-,hogy teljesen omlós legyen a császárhús.Ez -csak hogy ne menjünk a falnak a vendégség napján-természetesen előző napi tevékenység :).Miután megpuhult, a hőfokot 200 fokra veszem ésfedés nélkül, légkeveréssel sütöm tovább 40-50 percet,amíg szép kéreg sül a tetejére (vagy grill alatt a bőre ropogóslesz-ki, mit szeret jobban).Mivel most az egyik kísérője a főfogásnak a zöldség,(sárgarépa, vöröshagyma, cukkini) ezeket is ekkor teszem a tepsibe és a pecsenyeszaftjával párszor átforgatom sütés közben.