Rántott bableves

  • 2016.03.30.
  • 3

Igen, minden ünnepkor megfogadom, hogynapokig nem fogok a konyha közelébe menni...aztán most is mi lett a fogadalomból!?Ez! :)Még tegnap délután elkészült, de mostanábanidőm semmi,úgyhogy most kerül a nyilvánosság elé. ;)
Hozzávalók:- kb. 40-50 dkg, a húsvéti felsál sonkából-a főtt sonka leve (amit, ugye eltettünk, jobb napokra?!) -1 nagy fej vöröshagyma-kevés mangalica zsír-6 nagyobb gerezd fokhagyma -3 doboz vörös vesebab konzerv (írtam, hogy nincs időm...áztatásra sem :)-6 szál sárgarépa (a Gyermek szerint végre, normális színű :)))
-2 szál petrezselyem gyökér-1 fej karalábé -életízesítő-darált bors-só-1 ek füstölt csemege paprika -2-3 babérlevél-még egy kis zsiradék és-2-3 ek liszt (attól függ, mennyi a levesünk)
Az apróra összevágott vöröshagymát kevészsiradékon üvegesre párolom, félidőben rádobom a szeletelt fokhagymát, fűszerezem, felöntömsonkalével és 1-2 percig összefőzöm.A füstölt csülköt harapható méretűre vágom,hozzáöntöm a hagymás alaphoz -főzni kezdem-,majd sorban belekerülnek a zöldségek is(minden viszonylag kicsire vágva), amiketroppanós állagig főzök csak.Lisztet ugyan nagyon keveset használok, deennél a receptnél-főleg az autentikusság megőrzése végett :) -zsiradékban pirítom azt világosbarnára,(ellenkező esetben ételsűrítő kerülne bele) majd a leveshez öntöm, annyi sonkalévelöntöm fel, amennyi levest szeretnék,ilyenkor fűszerezem még, ha szükségesés a rántással főzöm még kb. 10 percet-el kell főzni belőle a liszt-ízt.Tésztát, kolbászt és tejfölt ebbe a levesbe énnem főzök.Tálaláskor viszont lehet bele cseppenteni egykevés jó minőségű, semlegesebb ízű ecetet.Ui.: most leelőztem a Szakácsunkat! :)))