Masala Chai

  • 2016.02.21.
  • 1

...vagy chai tea, chai latteA minap Kolléganénktól teafiltert kaptunk ajándékba,a többiek ki is próbálták,én csak fejben éreztem az illatokat és a lehetséges ízeket-mindegyik fűszert ismerem, csak tea formában még nem ittam-,ugyanis teljesen ki akartam élvezni a tea-időt. :)Mivel a fűszerek adottak voltak itthon, csak szálas fekete teaés filter kellett, aztán jöhetett az alkotás.És akkor annak függvényében, hogy szinte számtalanvariációja létezik ennek a különlegességnek, jöjjön egy recept,nevezzük próba-verziónak. Mindkét chai latte kinézete ugyanilyen, úgyhogy csak egy fotó készült. :) Hozzávalók:
-2 dl vízhez-1 dl zsíros tej-3 kk barna cukor, vagy méz -1 kk fekete tea (jó minőségű, szálas)-3 kk barna cukor, vagy méz -1 kk a chai fűszerkeverékből, ami az alábbi fűszerekből áll össze:

-10 g egész fahéj

-10 g szárított GYÖMBÉR

-5 g egész csillagánizs

-5 g zöld kardamom

-5 g egész színes borsEzeket mozsárban őrlöm meg -és mindenképpen csak darabosra-,ugyanis sokkal jobban lehet érezni,hogy meddig törjük a fűszereket, hogy jó állagúak legyenekés ez nem nagyon menne robotgéppel...így is csak pár pillanataz egész művelet.Az illatok már itt fantasztikusak, de ezt tudtam előre!Az össz' mennyiség 35 g lett, ugyanennyi fekete teát iskimértem, a kettőt összekevertem és a Német diszkontbanvásárolt filterekből egy párba kiadagoltam egy-egy kiskanállal-visszakap belőle az is, akitől kaptam. :)))A vizet és a tejet is felforraltam (utóbbit gőzöltem is) és mint fent már írtam,2 dl vízbe pár percig kiáztattam a fűszerkeveréket, ebbe cukor került,majd felöntöttem 1 dl tejjel és jó meleg állapotában megittam.A kétkedőknek írom, hogy nem kell idegenkedni a tej-tea kombótól,ugyanis nagyon kellemes frissítő a végeredmény!A filteres ajándékot még tegnap kipróbáltam, az elkészülménytma teszteltem -az egész konyhában csodás ánizs és kardamom illat van;a filteresben, azt hiszem, kicsivel több gyömbér van, de egészenhasonló ízű fűszerkeveréket sikerült alkotnom(viszek a dolgozóba is belőle :).A jó minőségű, szálas fekete teának magának is valami egészen csodásillata és íze van-ha tehetjük, próbáljuk ki mindenféle ízesítés nélkül is a főzetét!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Mi is az a chai masala?A tea számos kultúra meghatározó itala.A kínai, a japán, az indiai vidékekről származó teák a legkedveltebbek világszerte.Maga a chai szó is a kínai, pontosabban a mandarin nyelvből eredeztethető.
India minden kétséget kizáróan egyike a tea-nagyhatalmaknak.A Himalája déli lejtőinél fekvő északkelet-indiai állam nevét sokan leginkábbteájáról ismerik. Az illatos, nagy levelű, erős aromájú fekete tea hazájaAsszám állam, amelyről ez a nálunk is ismert aromás tea a nevét nyerte.A nyugati kultúra a 19. században ismerkedett meg vele, jórészt a Brit Kelet-indiaiTársaságnak köszönhetően.Hagyományosan ez az erős, önmagában is gazdag ízvilágú fekete tea
képezi az alapját a chainak...mégis, messze többről van szó,mint egyszerű erős fekete teáról.A sok helyen masala chaiként is emlegetett ital ugyanis egy különlegesen selymes,gazdagon fűszerezett tea tejjel.Tévedés ne essék, nem az angolok tejes teájáról van szó,amelynek régóta sok kedvelője akad a szigetországon túl is:ez valami egészen más, korábban számunkra ismeretlen aromájú különlegesség,amely az utóbbi években világszerte olyan népszerű lett,hogy már nem egyszerűen ital formájában fogyasztják,de desszertek készítésére is használják.A chai tea vagy más néven chai masala Indiában egy erős fekete teafőzetet jelent(alapvetően Assam-teából), amelyet többek között csillagánizzsal, fahéjjal,gyömbérrel, zöld kardamommal, édeskömény-maggal, fekete vagy színes borssalfűszereznek, tejjel (eredetileg bivalytejjel) öntenek fel és cukor nélkül fogyasztanak.A fűszerezés és az elkészítés tekintetében egyaránt igen nagy a variációk száma-kis túlzással azt is lehet mondani, hogy minden indiai családnak megvana maga titkos chai-receptúrája.Tudni kell, hogy nincs rögzült receptúra sem a fűszerek összetételét,sem az elkészítés módját, sem az arányokat illetően-az azonban biztos, hogy minden chai fűszerkeverékben dominánsa fahéj és a gyömbér, a többiből csekélyebb mennyiség kerül bele.Egyet azonban ne felejtsünk:az igazi chai latte sosem nélkülözi a minőségi fekete teát!Okosság-forrás
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~És egy pár szót a fekete teáról (is)Akik törekednek az egészséges életmódra, azok számára