Zsályás sütőtök

  • 2016.01.08.
  • 1

Mivel ígéretet tettem a svájci Jesszuskának, hogy rendkívülokosan fogom felhasználni a legújabb kincsemet, közre isadom a következő felhasználási módját a kicsikének. ;)Hozzávalók:-25 dkg fusillihez (orsótészta)-1 közepes méretű, sárga színű, csemege sütőtök-extra szűz olívaolaj -őrölt fahéj-só-darált bors-8-10 nagy méretű friss zsályalevél-6 nagy gerezd fokhagyma -10 dkg vajA tésztát sós vízben kifőzöm. A sütőtököt megszabadítom a burkolatától, leöblítem,nagyjából egyforma kockára vágom, megszórom fahéjjal(ki mennyire szereti...mi nagyon) és olívaolajon, teflonserpenyőben puhára párolom.Egy másik serpenyőben felmelegítem a vajat, megfuttatomrajta a felszeletelt fokhagymát, majd rászórom a csíkokravágott zsályát. A tésztát, a sütőtököt és a zsályás vajat összekeverem éstálalom is...és ha az egész tetejére még sajtot is reszelünk -mondjuk, valamijó fajta parmezánt-, akkor akár sütőbe is betolhatjuk egykis időre, amíg a teteje egy csöpp színt kap. :)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~És akkor egy pár okosság a zsályáról :)
A zsálya (salvia officinalis) kissé az elfeledett fűszernövények közé tartozik,amely remekül illik a húsokhoz és a halas ételek mellé. A zsálya egy gyönyörű évelő fűszernövény, amelynek a levelei ehetőkés nagyon finom ízvilágot kölcsönöz a vele fűszerezett ételeknek.A salvia szó annyit jelent, mint egészségesnek maradni,hiszen a zsálya egy gyógynövény is egyben,amit már az ókorban is használtak.A mediterrán konyhában fontos fűszernövény, de hazánkbanmég kevesen ismerik és használják a főzés során.A kerti zsálya levelei szürkés zöldek, kissé molyhosak,ami még különlegesebb megjelenést biztosít a növények.Júniustól nyílnak a lilás-kékes virágok, amelyek valódiromantikus hangulatot adnak kertünknek.A fűszernövényt használhatjuk bárányhoz, sertéshez,nyúlhoz, vadashoz, és szárnyasokhoz is.Nagyon finom fűszervaj, paradicsomsaláta és pizza készíthető vele.Mivel igen intenzív aromája van, így a főzés során csakminimális mennyiséget használjunk fel a levelekből.