Lasagne

  • 2016.01.31.
  • 9

Ritkán szánom rá magam efféle pepecsnek mondottmunkára, mert valljuk be, több összetevős a dolog-dehát, aki a konyhát választotta játszóteréül...?! :)És még valami, kísérletet sem teszek arra, hogykitálalva fotózzam az elkészült lasagne-t-nem tudom szépen fotózni a rakott dolgokat-,de ugye hihető, hogy nagyon finom lett?! :)Hozzávalók-24 lasagne laphoz (nálam ennyi, de tepsi-függő)-ementáli sajt és-parmezán-jó sok, mindkettőből :)A leírásokat az elkészítés sorrendjében raktam fel.egy adag sofrito:-2 fej vöröshagymához -2 szál szárzeller -2 db sárgarépa -olívaolaj-5 dkg vaj-2 doboz hámozott paradicsom konzerv, vagy 1 üveg (7 dl) passzírozott paradicsomléAz elkészítése
ITT olvasható.bolognai ragu:-1 kg marhahús, darálva-sofrito (zöldség alap)-reszelt szerecsendió-2 babérlevél -só-darált bors-életízesítő (de, csak ha szükséges :)))-cukor (kell, a paradicsom miatt!) -húsleves, vagy zöldség alaplé a főzéshez/hígításhoz-1 kg paradicsom (nyáron :), vagy 2 doboz hámozott konzerv paradicsom (télen :)-1 kg csiperke gomba (nem kellene bele, de mindenki így szereti felénk :)-1 dl tejszín (30%-os) Az elkészítése
ITT olvasható.besamel mártás:-1 liter tejhez-5 dkg vaj (igazi :)-5 dkg liszt-1 kisebb fej vöröshagyma-1 babérlevél-pár szem szegfűszeg-só-egész bors Az elkészítése
ITT olvasható.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~És akkor már csak össze kell rakni a történetünket.A sütőt előmelegítem 180 fokra. Közepes méretű tepsit kiolajozok (olívaolajjal), lerakok 6 lapot, (képzeletben 3 részre osztom a besamelt és a ragut)erre kerül egy réteg besamel, majd a ragu, erre reszeleka sajtokból (jó bőven), erre újabb 6 lap kerül...és ez így megy, amíg el nem fogynak a feltétek;az utolsó réteg tészta legyen, erre már csak sajtokat reszelek,még többet, mint a rétegek közé(tehát összesen 4 sor tészta, 3 réteg).A sütő alsó-felső fűtésen menjen, így kerül be a tepsi 45 percre,majd kivétel után állni hagyom, legalább 20 percre.(Addig akár a vasárnapi levest is kényelmesen el tudjuk fogyasztani. :)