Kukoricás rizskeverék

  • 2016.01.11.
  • 2

Hozzávalók:-0,5 kg speciális rizskeverék (fehér-, barna- és vadrizsből)-1,5 liter teljesen kész húsleves (vagy levesalap, víz+ételízesítő...)-0,5 dl olívaolaj-10 dkg vaj-darált bors-2 közepes fej vöröshagyma-2 doboz kukorica konzerv (2x340 g)Kevés olajon dinsztelni kezdem az apróra összevágottvöröshagymát és szinte azonnal rá is öntöm a rizskeveréket-az egészet addig kevergetem, amíg a rizsszemek áttetszőeknem lesznek.Közben a levest egy lábasban melegedni teszem.Ekkor rádobom a vajat, a (forró) levest három részletbenhozzáöntöm és közepes lángon, fedő alatt, át-átkevervekészre főzöm; a végén borsozom.A kezdet......és a vége előtt, nem sokkal-szépen felveszi az összesfolyadékot.A végén, a folyadékot leöntve a kukoricáról, azt a rizshezkeverem.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ A VADRIZSRŐL...ami sem nem vad, sem nem rizs :)... A kanadai, vagy indián rizsnek is hívott növénnyel érdemes közelebbrőlis megismerkedni, hiszen magas rosttartalma révén kiválóan salaktalanítjaa szervezetet, segíti a fogyást.Az Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos növényt előnyöstápanyag-összetételéből adódóan ma már a világ számos pontján termesztik.Nem pusztán teljes értékű fehérjeforrás, de kiváló B-vitamin-, riboflavin-és niacinforrás is.Élelmirost-tartalma a barna rizshez hasonlóan magas (12 % ),hiszen nem hántolják le róla a külső héjat.A növény oldható- és oldhatatlanrost-tartalma elősegíti a bélrendszerbenfelgyülemlett salakanyagok távozását, melyek a rostszegény táplálkozáskövetkeztében lassítják az emésztést, hízáshoz vezetnek.Ráadásul a salakanyagokból a lassabb emésztési folyamat hatására olyanméreganyagok szívódhatnak vissza a szervezetbe, amelyek hosszabb távonegészségügyi problémákat is okozhatnak.Érdemes még megemlíteni a vadrizs extrém magas káliumtartalmát:egy adag vadrizs több mint 160 milligrammot tartalmaz a vízhajtó hatású vegyületből.Ez az ásványi anyag a nátriummal együtt szabályozza a szervezet vízháztartását.Amennyiben túlzásba viszed a félkész, tartósított élelmiszerek fogyasztását,a szükségesnél jóval több sót viszel be a szervezetedbe.Ennek eredményeképpen a test vizet tart vissza, ami kellő mennyiségűkáliumbevitel nélkül a hasi tájékon szaporodik fel.A vadrizs magas káliumtartalma segít helyrebillenteni a szervezet vízháztartását.A barna rizshez hasonlóan a vadrizs esetén is hosszabb a főzési idővel kell számolnod.A rizsszemeket borító fekete maghéj főzés közben felpattoghat, de nem lesz ragacsos,mint a fehér rizs, állaga pergő marad.A vadrizzsel kiválthatod a fehér vagy a barna rizst, íze nem tolakodó, inkább semleges.Remekül illik tejszínes ételekhez, gombához, zöldfűszerekhez, gyümölcsökhöz is,de ha bátrabb vagy, akár pudingba vagy levesbetétnek is használhatod.Az okosságok forrása