Citromos tortácska (lemon cupcake)

  • 2016.01.09.
  • 8

Maga a cupcake az Britektől ered(szerintem a rengeteg citrom is benne-pont, mint ők :)és gondolnánk, hogy olyan, mint a muffin, de nem, ennek atésztája sokkal inkább piskótaszerű.A mostani(a pomelot kivéve és a mennyiségeket pontosan megduplázva)egy rendkívül jó alaprecept.Hozzávalók:-25 dkg vaj-25 dkg cukor-25 dkg (sütemény)liszt-5 egész tojás-2 tk sütőpor-1 egész (bio) citrom leve+10 dkg aszalt, cukrozott pomelo (tökéletesen illik a citromhoz)+a jelenlegi cukormázas díszítéshez:-25 dkg porcukor-5 ek (bio) citromlé (ez is nagyjából 1 egész citrom leve)A sütőt előmelegítem 170 fokra.Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig keverem, majdhozzáadom a szoba-hőmérsékletű vajat, a sütőport, a citromlevét és nagyon óvatosan a lisztet is (ne nagyon essen össze) -az apróra összevágott, aszalt pomelót a legvégén keveremcsak a tésztába. A tésztát egyenlően elosztom a (jelenleg) 10 mini szögletesformában és a sütőbe teszem alsó-felső sütéssel, 20 percre.A sütőből kivéve, még forró állapotában rácsorgatom a cukormázat(nem egyszerre, mindig csak egy keveset csurgatok a tetejéreés megvárom, hogy nagyjából beigya a tészta, de mind el fog fogyni),ezzel hagyom kihűlni.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POMELOA pomelo a citrusfélék legnagyobb gyümölcse,Ázsiában, Malajziában, Tahitin, Új-Guineában és a Fidzsi-szigeteken terem.Nagyobb, mint a grapefruit, de édes az íze és vastag a héja.Tulajdonképpen a grapefruit a pomelo és a narancs keresztezése,akárcsak a tangelo, a mandarin és a pomelo keresztezése.A gyümölcsnek körte alakja van, de annál sokkal nagyobb.A legszélesebb pontján elérheti a 30 cm-t és súlyban lehet akár 10 kg is.A pomelonak halványzöld a héja, de többnyire besárgul, ha teljesen megérik. A gyümölcs belső része korall-rózsaszín érett korában.A pomelo fák legjobban a trópusi, vagy ahhoz hasonló éghajlatot kedvelik,így kevés pomelot találhatunk messze északra az egyenlítőtől.A többi citrusféléhez hasonlóan a pomelo is magról szaporítható, bár közel sem lesz belőle akkora fa, mint természetes élőhelyén. Ha szeretnénk saját pomelot szüretelni, akkor oltani vagy szemezni kell kis pomelo fánkat.A pomelo télen érik, akárcsak sok más citrusféle.
Gyakran megtalálható a helyi élelmiszerboltokban december végén világszerte,

bár egyes helyeken megtalálható késő ősztől egészen tavaszig.A kínai szakácsok különböző ételekben is használják, elsősorban a desszertek készítésekor.A héját be lehet cukrozni, de desszertként szolgált levesek tálalásához is alkalmas.
A hártyáját fel lehet használni főételek ízesítéséhez-a britek lekvár készítéséhez használják a hártyáját.Sok benne a B1-, B2- és C-vitamin valamint a kálium,ezenkívül zsírégető enzimet is tartalma