Besamel mártás

  • 2016.01.31.
  • 2

A fehér mártásként is ismert szósz az öt alapmártás egyike.Ha húsételhez használod fel, próbáld ki a sajtos változatát is-érdemes elpepecselni vele az időt! :)Hozzávalók:-5 dkg vaj-5 dkg liszt-1 liter tej-1 kis fej hagyma-1 babérlevél-pár szem szegfűszeg-só-borsHa a kész besamelmártásba belekeverünk 2 tojás sárgáját,1 dl tejszínt, 5-5 dkg reszelt parmezánt és ementáli sajtot,valamint csipetnyi cayenne-i borssal ízesítjük,azt Mornay mártásnak nevezzük.A tejet melegedni teszem a hagymával,babérlevéllel, szegfűborssal, sóval, borssal-ne forraljuk, csak jó meleg legyen-,majd a tűzről levéve félreteszem, hagy álljon. Nagyobb lábasban a vajat felmelegítem, habverővelhozzákeverem a lisztet és szinte azonnal el is kezdemhozzáadni a fűszeres tejet (mindig csak egy-egy szedőkanállal)-kis lángon, folyamatos keveréssel, legalább 10 percetfőzöm.A végén hígnak fog tűnni az elegy, de a tűzről való levételután is sűrűsödik még a mártás-ekkor is át-át keverem még! Az ízesítés egyén-függő, én úgy szeretem, ha azért rendesíze van már ennek is.