Salsa verde

  • 2015.12.30.
  • 3

...az Olaszok zöld mártásaEgy kis szilveszteri/újévi előzetes, ugyanis hiába találtuk kia menüt az elkövetkező két napra, közölte a kis Kamaszom,hogy
TOSZKÁN PACALT isnagyon szeretne enni, én meg nem nagyon ellenkeztem, úgyhogyez is készült, csakhogy most egy kis kiegészítőt is alkottam hozzá. Hozzávalók:-2 nagy csokor petrezselyem -2,5 dl extra szűz olívaolaj -1 nagy szelet kenyér-1 dl tej (az áztatáshoz) -2 db 10 perces kemény tojás sárgája-4-5 szardellafilé, vagy füstölt sprotni -2 nagy gerezd fokhagyma -1 ek
Tokaji Borecet Tokaji Muskotályból -nagyobb szemű (tengeri) só (de csak csínján vele, mert a hal is sós!)-frissen őrölt bors-negyed, vagy fél (bio) citrom leve (ki, hogy szereti)A kenyeret a tejbe áztatom, kinyomkodom, késes robotgépbeteszem, majd a megfőtt tojássárgákkal, hallal, fokhagymával,a megmosott, lecsepegtetett, nagyobb darabokra vágottpetrezselyemmel és az ecettel együtt pépesre aprítom;az olajat -ugyanúgy, mint a MAJONÉZnél- lassan adagolom bele.A legvégén sózom, borsozom, ízesítem a citrom levével.
Tárolni hűvös helyen kell, de nem hűtőben. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Tökéletes kiegészítője tehát a paradicsomos pacalnak, de nagyonfinom párolt zöldséghez, gombához, tésztákhoz is, sőt, méga kedvenc olasz(-os) savanyúságomhoz is remekül passzol! :)